Kerjäläisten määrä Helsingissä on vähentynyt, kertoo Helsingin poliisi. Merkittävä apu häiritsevän kerjäämisen estämiseksi on romanialainen poliisi.

Alkukesällä kerjäläisiä oli poliisin mukaan muutamia kymmeniä, mutta viime aikoina vain yksittäisiä henkilöitä.

Poliisi on puuttunut häiritsevään ja aggressiiviseen kerjäämiseen erityisen tehokkaasti. Yleisillä alueilla tapahtuva leiriytyminen on estetty aina kun sitä on havaittu.

Aikaisempien kaltaista isoa kerjäläisleiriä ei ole tänä kesänä syntynyt Helsinkiin.

Merkittävä apu tilanteeseen on romanialainen poliisi, joka tekee yhteistyötä Helsingin poliisin kanssa.

Hän on ollut partioiden mukana puhuttamassa kerjäläisiä ja pystynyt tehokkaasti kertomaan poliisin linjauksista.

Leiriytymisen estämisellä on poliisin mukaan positiivinen merkitys omaisuusrikollisuuden vähenemiseen. Epäiltyjen ei ole havaittu merkittävässä määrin asuneen leirissä, mutta epäillyt ovat etsineet leiriltä kuljetusapua.

Myös toisistaan tietämättömät rikoksentekijät ovat tavanneet toisiaan leirissä ja vaihtaneet tietoa sekä tehneet yhteistyötä rikosten toteuttamiseksi.

Poliisin mukaan suurin osa kerjäläisistä ja yleisillä paikoilla leiriytyvistä ulkomaalaisista eivät aina ole Romaniasta vaan pääosin Bulgariasta.

Romanialainen poliisi on toiminut 2,5 kuukautta Helsingin poliisin operatiivisessa toiminnassa. Hänen vierailuaan pidennetään kuukaudella syyskuun loppuun asti.

Kerjääminen on usein järjestäytynyttä toimintaa, kertoi kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä Uudelle Suomelle huhtikuussa.