Tuija Brax haukkui ja sai haukut.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas ja helsinkiläinen poliisikomisario Tom Packalén on raivostunut oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.). Ministeri Brax kritisoi keskiviikkona MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa rajusti poliisia epäonnistumisesta seksin ostamisen hillitsemisessä.

Braxin mukaan poliisilla olisi laissa riittävät työkalut prostituutioon puuttumiseen, mutta poliisi ei valvo lakia riittävästi.

–On poliiseja ja on poliiseja. Ei lain valvominen ole kaikille poliiseille yhtä vaikeata, sanoi Brax kryptisesti MTV3:n mukaan.

Packalénin mielestä Braxin kommentit ovat ”toivottomia”.

–Pistää oikein vihaksi kuunnella moista hölynpölyä ihmiseltä, joka on itse ollut säätämässä seksinostosta lakia, joka todellisuudessa suojelee ammattirikollisia, kertoo komisario Puheenvuoro-palvelun blogissaan.

Suomi on kriminalisoinnut seksin ostamisen vain parituksen ja ihmiskaupan uhreilta. Järjestyslaki kuitenkin kieltää kaiken seksin ostamisen ja myymisen julkisissa tiloissa, joten esimerkiksi ratsiat yökerhoissa olisivat Braxin mukaan hyvä keino saada ostajat kuriin. Seksinostajia on MTV3:n mukaan silti tuomittu alle 40 kolmen vuoden aikana.

Packalén kritisoi blogissaan nykylain nimenomaan estävän poliisia tehokkaasti selvittämästä paritusrikoksia. Hänen mukaansa ongelma on se, että nykylain mukaan paritusjutuissa prostituoitu on syytön ja asiakas syyllinen.

–Seksin oston kriminalisointi on johtanut siihen, että mahdollisen ihmiskaupan tai parituksen ainoat todistajat eli ostajat vaikenevat. Heidän ei kannata kertoa totuutta, koska he tulisivat siinä samalla puhuneeksi itselleen rangaistuksen. --- Ostaja/epäilty kiistää ja puhuu samalla mahdollista parittajaa tai ihmiskauppiasta puhtaaksi. Selvitä siinä sitten rikoksia, kirjoittaa Packalén.

–On oikeusministereitä ja oikeusministereitä, kuittaa Packalén lopuksi.

Ratkaisuksi tilanteeseen ministeri Brax ehdottaa seksin ostamisen täyskieltoa. Eduskunnan lakivaliokunta käsittelee MTV3:n mukaan asiaa maaliskuussa.