Helsingin poliisi kertoo, että 31-vuotiasta helsinkiläismiestä epäillään laajasta seksuaalirikossarjasta.

Poliisi on kyennyt tunnistamaan 36 uhria, jotka ovat 6–17-vuotiaita tyttöjä.

Epäilty on ollut vangittuna huhtikuusta lähtien. Häntä epäillään seuraavista rikoksista: sukupuolisivellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalisen palvelun osto nuorelta, sukupuolisivellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen sekä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Miehen epäillään ottaneen yhteyttä nuoriin useilla eri internetsivustoilla. Mies on joissain tapauksissa esiintynyt lapsena, toisissa tapauksissa hän on kertonut ikänsä, poliisi kertoo. Osan teoista epäillään tapahtuneen netin kautta ja kameran välityksellä. Miehen epäillään kuitenkin myös tavanneen tyttöjä ja olleen heidän kanssaan yhdynnässä.

Helsingin poliisi kertoo, että vastaavat tapaukset yleistyvät jatkuvasti.

- Parasta aikaa Helsingin poliisilla on tutkinnassa myös muita samankaltaisia juttuja. Vastaavat jutut lisääntyvät koko ajan ja uhrit ovat yhä nuorempia, sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharju.

Hän huomauttaa, että vaikka tässä tapauksessa uhrit ovat tyttöjä, myös pojat joutuvat yhtä lailla seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi netissä.

Koskenmäki-Karaharjun mukaan laajatkin rikossarjat paljastuvat tyypillisesti esimerkiksi siten, että valveutunut vanhempi on huomannut lapsensa viestimissä sellaista viestittelyä, jota ei sinne kuulu ja tuo sen poliisille esille.

Karaharju-Koskenmäki korostaakin vanhempien vastuuta lasten netin käytössä.

- Lapsen kanssa tulisi pitää avoin yhteys, jotta lapsi kokee voivansa kertoa vanhemmille, jos netissä joku yrittää lähestyä tai pyytää esimerkiksi alastonkuvaa. Pedofiili tietää, miten lapsi ajattelee ja miten lapsi on koukutettavissa. Jos vanhemmille selviää tällainen, tulee ottaa suoraan yhteys poliisiin, hän sanoo.

Helsingin poliisi antaa Facebook-sivuillaan vanhemmille viisi vinkkiä:

1) Kun perheessä tehdään päätös, että lapsi saa netin käyttöönsä, pitää sitä käyttää yhdessä ja tutustua eri sivustoihin. Käykää avointa keskustelua, mitä netissä saattaa olla ja mitä erilaisissa tilanteissa pitää tehdä. Pelisäännöt pitää tehdä selviksi.

2) Netin käyttöön on hyvä sopia rajat. Puhelimelle, tietokoneelle ja tabletille voi sopia aikataulut ja yöksi ne on hyvä laittaa parkkiin.

3) Nettikäyttäytymisestä on hyvä käydä avointa keskustelua. Nettiä on turha demonisoida, sillä se on osa nykypäivän elämää. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että kaikki eivät ole liikkeellä pelkästään hyvällä tarkoituksella.

4) Seksuaalisuudesta kannattaa käytä avointa keskustelua, mikä on oikein, mikä väärin. Väestöliiton sivuilta löytyy hyvää tietoa ja tukea keskustelun pohjaksi.

5) Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsesi tekee. Vanhemman on myös hyvä muistaa, että lapsi ei aina kerro totuutta. Vanhempi antaa mallin omalla toiminnallaan. Jos ruokapöydässä kännykkä kiinnostaa lapsen kuulumisia enemmän, antaa se lapselle vahvan signaalin.