Poliisi vastaa pakkopalautuksista nousseeseen kohuun tiedotteessa. Poliisin toimia on kyseenalaistettu laajasti sosiaalisen median keskusteluissa liittyen pakkopalautuksiin. Taustalla on yöllä Afganistaniin lähtenyt palautuslento, jota yritettiin mielenosoituksin pysäyttää. Mukana oli myös oppositiopoliitikkoja.

Poliisi huomauttaa, että poliisin lakisääteinen tehtävä on toimeenpanna täytäntöönpanokelpoinen käännytyspäätös, eikä poliisilla ole asiaan liittyen mahdollisuutta käyttää omaa harkintavaltaa.

–Helsingin poliisilaitos vastaa tilauspalautuslennoilla tapahtuvasta maastapoistamispäätösten täytäntöönpanosta. Eiliseen palautukseen liittyen on ollut väärää tietoa liikkeellä. Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä, toteaa ylikomisario Hannu Pietilä tiedotteessa.

–Palautetuista kukaan ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana. Eikä heistä kukaan halunnut tavata avustajaa. Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja. Kabulissa vastassa oli Suomen suurlähetystön edustaja sekä IOM:n edustaja.

Lue tarkemmin kohun synnystä: Yli tuhat ihmistä ilmoittautui uuteen mielenosoitukseen pakkopalautuksia vastaan

Niinistö kauhistuttaneesta palautuslennosta MTV:lle: ”Häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona”

Huhut Suomen palautuslennosta kauhistuttavat – Ville Niinistö: ”Suomi ei voi olla tällainen maa”

Eilen illalla kansalaisia kehotettiin muun muassa Twitterissä saapumaan palautusten vastaisiin mielenosoituksiin Metsälän säilöönottoyksikköön, Pasilan poliisitalolle sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Poliisin mukaan Pasilan poliisitalolla mielenosoittajat pyrkivät estämään poliisiautojen, myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun.

–Tilanteessa ei ollut kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta vaan aktiivisesta viranomaisen toiminnan estämisestä. Tilanteen selvittämiseksi poliisi joutui käyttämään fyysistä voimaa sekä yksittäistapauksessa OC-kaasua. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä haitanteko virkamiehelle, toteaa ylikomisario Jere Roimu tiedotteessa.

Lue myös:

Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko

Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa”