Uuden alkoholilain seurauksena poliisin hälytystehtävät ovat lisääntyneet yli 12 000:lla huolimatta siitä, että tammi–heinäkuussa kotihälytystehtävien määrä on laskenut. Asiasta tiedottaa Poliisihallitus.

Uusi alkoholilaki tuli osin voimaan jo vuoden alusta ja kokonaisuudessaan maaliskuun alusta. Ravintolat saivat maaliskuun alusta lähtien oikeuden anniskella alkoholia enintään kello neljään jatkoaikailmoituksella, jolloin alkoholia voi ravintolassa nauttia aamuviiteen saakka. Lisäksi ruokakaupoissa sallittavien alkoholijuomien prosenttirajaa korotettiin jo vuoden alusta 5,5:een.

Poliisi varoitti tehtäviensä lisääntymisestä jo aiemmin. Lue lisää: Koko alkoholilaki huomenna voimaan: Poliisi pelkää hälytysryöppyä – ”Erittäin paljon haasteita”

Nyt Poliisihallitus vahvistaa ennusteen toteutuneen. Alkoholiin liittyvät poliisin tehtävät ovat painottuneet selkeästi ravintoloiden sulkemisen aikoihin ja eniten tehtävät ovat lisääntyneet kello 5–6. Muun muassa pahoinpitelytehtävien määrä on noussut lähes 65 prosenttia kello 5–6. Viime vuoden maalis–heinäkuuhun verrattuna myös tehtävät nimikkeillä päihtynyt henkilö, häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta ovat kasvaneet yli 27 prosenttia.

– Poliisi on huomioinut päihtyneitä henkilöitä, pahoinpitelyjä, häiriökäyttäytymistä ja ilkivaltaa koskevien hälytystehtävien lisääntymisen aamuyöllä, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Heikinheimon mukaan poliisi on jo muuttanut toimintaansa havaintojen johdosta ja ravintoloiden aukioloaikojen pidentäminen on jo vaikuttanut poliisien työvuorojen suunnitteluun lähes koko maassa.

– Poliisilaitokset ovat joutuneet siirtämään resurssejaan aamuyön ja varhaisaamun tunteihin, mikä lisää kustannuksia ja työn kuormittavuutta.

Erittäin huolestuttavaa Heikinheimon mielestä on virkamiehen vastustamisten lisääntyminen.

– Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen eli väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt yli viidenneksellä (21,4 %) viime vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna.

Heikinheimo on kuitenkin tyytyväinen siitä, että kansalaisten tekemät ilmoitukset rattijuopumuksista ovat lisääntyneet. Alkuvuoden aikana näiden hälytystehtävien määrät ovat nousseet yli 1100 ilmoituksella.

– On hienoa, että kansalaiset pitävät silmänsä auki ja ilmoittavat poliisille rattijuopumusepäilyistään, Heikinheimo kiittelee.

Poliisi ottaa päihtyneitä kiinni aiempaa vähemmän. Heikinheimon mukaan osittain tämä johtuu siitä, että monet kunnat ovat lisänneet selviämisasemien määrää. Esimerkiksi Jyväskylässä ollaan avaamassa asemaa, joka helpottaa olennaisesti Sisä-Suomen poliisin työtä päihtyneiden kuljettamisessa. Poliisi pitää tätä kehityssuuntaa erinomaisena.