Saksassa kiinniotettu, Oulussa 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneen seksuaalirikosvyyhdin kahdeksas epäilty on laskettu vapaaksi ilmeisesti vahingossa, kertoo poliisi.

Poliisi julkaisi epäillystä kuvan viikko sitten ja pyysi suomalaisilta havaintoja miehestä. Kävi ilmi, että hänet oli kiinniotettu samana päivänä Saksassa.

”Maiden viranomaisten välisestä tiedon katkoksesta johtuen henkilö oli kuitenkin ehditty vapauttaa Saksassa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen”, poliisi kertoo nyt tiedotteessaan.

”Tämän henkilön on kuitenkin Oulun käräjäoikeus vanginnut poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Henkilöstä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus”, tiedote jatkuu.

Poliisilaitos on aiemmin kertonut yhdestä laajemmasta kokonaisuudesta, jossa rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä.

Tämän vyyhdin lisäksi Oulussa tutkitaan neljää eri rikostapausta, jotka ovat lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Oulun poliisi tutkii kahta Tuiran kaupunginosassa tapahtunutta lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta, joista toisen epäillään olevan törkeä.

Maanantaina Oulussa vangittiin hieman yli 20-vuotias ulkomaalaistaustainen mies todennäköisin syin epäiltynä 15-vuotiaan kantasuomalaisen tytön törkeästä raiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poliisi kertoo, että tapausten seurauksena ulkomaalaisiin kohdistuva vihapuhe on lisääntynyt ja ulkomaalaisia tai ulkomaalaisilta näyttäviä kohtaan on käyttäydytty jopa uhkaavasti.

”Näin on tapahtunut, vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa”, poliisi toteaa.

”On ymmärrettävää, että lapsiin kohdistuneet seksuaali- ja väkivaltarikokset herättävät voimakkaita tunteita ja ärtymystä. Poliisi kuitenkin korostaa, ettei kukaan Suomessa oleskeleva saa joutua aiheettomasti epäilyksenalaiseksi, pilkatuksi tai tuntea oloansa uhatuksi. Vaikka viime päivinä olemme tiedottaneet useista samankaltaisista, törkeistä rikosepäilyistä, ei oikeutta saa missään tapauksessa ottaa omiin käsiin”, poliisi vetoaa ja toivoo, ettei se joudu selvittelemään ulkomaalaisiin kohdistuneita viharikoksia, ”vaan saa käyttää senkin ajan näiden törkeiden lapsiin kohdistuneiden rikosten tehokkaaseen tutkintaan”.

LISÄÄ AIHEESTA:

Raiskausrikokset: Sisäministeri ottaisi kansalaisuuden pois – ”Hyökkäys suomalaisten perusarvoja vastaan”