Poliisilta on kyselty, miksei virkavalta käytä suojamaskeja tarkastuspisteillä Uudenmaan rajalla. Helsingin poliisi selvensi asiaa Twitterissä.

”Toimimme tarkastuspisteillä terveysviranomaisten suositusten mukaisesti. Käytämme suojavarusteita vain tapauskohtaisesti ja tarvittaessa”, poliisi kertoo.

”Pidämme terveysviranomaisten suositteleman välimatkan (tämänhetkisen arvion mukaan reilu metri) asiakkaisiin, työkavereihimme ja varusmiehiin.”

Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei suosita kasvosuojia kuin itse sairastuneille sekä koronaviruspotilaiden hoitajille. Terveen väestön ei ole WHO:n mukaan syytä laajamittaisesti käyttää maskeja.

Poliisi kertoo myös, miten kansalaisen tulee toimia saapuessaan tarkastuspisteelle.

”Tarkastuspisteelle ajavat voivat puhua poliisin kanssa raottamalla ikkunaa. Ilmoita etukäteen poliisille ikkunanraosta, jos sinulla on hengitystieoireita.”

”Jos sinulla on mukana dokumentteja, joista käy ilmi matkustamisen syy, voit näyttää ne ikkunan läpi. Poliisi voi kuitenkin viime kädessä kehottaa avaamaan koko ikkunan ja pyytää lisäselvitystä.”

”Ymmärrämme tiellä liikkujien huolen ja haluamme pitää huolta myös omasta työturvallisuudestamme. Luotamme terveysviranomaisten arvioon. Kaikkea ylimääräistä liikkumista tulee edelleen välttää viruksen leviämisen estämiseksi”, poliisi jatkaa.

Poliisi kertoi tiistaina, että maanantaina 30.3. Uudenmaan rajan tarkistuspisteille saapuneiden ajoneuvojen kokonaismäärä oli 46 581. Käännytettyjen osuus kokonaismäärästä oli 211. Junamatkustajia maanantaina oli 910, joista 10 jouduttiin käännyttämään. Vuorokauden aikana kirjoitettiin yksi sakko valmiuslain rikkomisesta.

Tiistaina 31.3. kello 00–09 välisenä aikana rajan tarkistuspisteille saapui 13 199 ajoneuvoa, joista 23 käännytettiin. Tiistaiaamun liikenne oli rauhallisempaa kuin maanantain.