Kauhajoen kouluammuskelu ja siihen liittyneet videot ovat saaneet sisäministeriön tehostamaan internetin valvontaa. Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksikkö käy nyt kaikkea netissä olevaa materiaalia läpi ja seuraa sisältöjä erityisen aktiivisesti ainakin kuukauden ajan.

–Poliisi tarkkailee nyt periaatteessa ihan kaikkea netissä. Lähtökohtana tässä tarkkailussa on nollatoleranssi. Katsotaan, mihin se johtaa ja mitä saadaan selville, poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoi.

Lisää henkilökuntaa yksikkö ei tähän työhön saa, mutta Paateron mukaan poliisi pystyy priorisoimaan netin tarkkailun muiden töiden edelle. Kuukauden jälkeen katsotaan, miten seurantaa jatketaan, ja onko sitä tarpeen tehdä edelleen tehostetusti.

–Se, mistä lähdetään liikkeelle nettimateriaalin läpikäynnissä, on yksikön asia. Mutta toki videoista aloitetaan, Paatero arvelee. Jokelan tapauksen jälkeen internetin valvontaa on tehostettu jonkin verran, mutta systemaattista kokonaisvalvontaa ei ole järjestetty. Paatero sanoo, ettei siihen ole pitkällä aikavälillä mahdollisuuksia.

-Pitää miettiä, voidaanko netin sisältöjä muilla keinoilla esimerkiksi rajoittaa. Netti sisältää aivan valtavasti materiaalia. Siellä pitäisi puuttua moniin asioihin, jos puuttumaan lähdettäisiin. Yleisöltä ei poliisille tule netin sisällöistä vihjeitä usein, vaikka Jokelan jälkeen nettivideoista on ilmoitettu aiempaa aktiivisemmin.

–Kyllä yleensä poliisit itse huomaavat siellä olevia asioita. Normaalissa työssä kaikki poliisit seuraavat nettiä, mutta tehostettu valvonta on keskusrikospoliisin yksikön vastuulla. Paatero pitää sivustojen ylläpitäjien vastuuta epäselvänä ja toivoo, että asiaa tarkasteltaisiin uudelleen. Hän vaatii, että ylläpitäjille säädettäisiin jokin vastuu niistä sisällöistä, joita he nettiin laittavat.

–Näyttää siltä, ettei siihen ole kovin selviä järjestelmiä tällä hetkellä. Toivottavasti tätäkin keskustelua voidaan käydä.