Helsingin opetusviraston entinen tietohallinnon työntekijä tilasi kymmenen vuoden aikana noin 9 miljoonan euron edestä laitteita, joita ei koskaan toimitettu opetusvirastolle. Laitteita myytiin eteenpäin yksityishenkilöille eri puolille Suomea. Näin kertoo poliisi nyt valmistuneesta laajasta korruptiotutkinnasta, joka etenee nyt syyteharkintaan.

Tapahtumat ajoittuvat vuosille 2006–2016.

Rikoskokonaisuuden esitutkinnassa on kuulusteltu poliisin mukaan kaikkiaan 66 henkilöä. Opetusviraston tietohallinnon entistä työntekijää epäillään törkeästä petoksesta sekä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Vyyhdissä on myös useita henkilöitä epäillään rikoksista ja epäillyt rikosnimikkeet vaihtelevat virkarikoksista törkeään rahanpesurikokseen.

–Epäilty teko on ollut mahdollinen, koska epäillyllä on ollut esimiesasemansa vuoksi laajat hankintaoikeudet ja erityisesti siitä syystä, että hän on pystynyt korkeaa asemaansa hyväksi käyttäen peittämään tekonsa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Urpo Mäkelä Helsingin poliisilaitokselta.

Entisen työntekijän neljää esimiestä epäillään myös virkarikoksista. Lisäksi kahta heistä epäillään kavallusrikoksista.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että muutama henkilö on välittänyt laitteet ostajille. Ostajat ovat olleet eri puolilla Suomea asuvia yksityishenkilöitä. Laitteet ovat olleet pääasiassa tietokoneita, puhelimia, muita IT-laitteita sekä viihde-elektroniikkaa. Laitteet on tilattu useilta eri laitetoimittajilta, joista kaikki eivät ole Helsingin kaupungin sopimustoimittajia.

Yhtä laitetoimittajaa epäillään törkeästä petoksesta. Viittä henkilöä, jotka ovat välittäneet laitteita, epäillään törkeästä kätkemisrikoksesta tai avunannosta törkeään petokseen. Rikoskokonaisuudessa epäillään myös yhtä henkilöä törkeästä rahanpesurikoksesta, koska henkilön epäillään vastaanottaneen ja häivyttäneen rikoksilla saatua hyötyä.

Esitutkinnassa on lisäksi selvinnyt, että opetusviraston tietohallinnossa on hankittu ja lunastettu IT-laitteita ja muita elektronisia laitteita Helsingin kaupungin sääntelyn vastaisesti.

– Työntekijöiden hallusta on löydetty opetusvirastolle hankittuja IT-laitteita sekä viihde-elektroniikkaa, jotka ovat olleet henkilöiden yksityisessä käytössä. Yhteensä kuuttatoista opetusviraston entistä ja nykyistä työntekijää epäillään tämän vuoksi petos- ja kavallusrikoksista, Mäkelä kertoo.

Rikoshyödystä on saatu esitutkinnan aikana takaisin noin 900 000 euroa. Poliisi on takavarikoinut ja palauttanut opetusvirastolle laitteita noin 340 000 euron arvosta.

Rikoskokonaisuuden esitutkinnassa on kuulusteltu kaikkiaan 66 henkilöä.

– Poliisin omien tutkintatoimien lisäksi Helsingin kaupungin sisäisen tarkastuksen laatimilla selvityksillä sekä opetusviraston tekemällä selvitystyöllä on ollut suuri merkitys poikkeuksellisen pitkään jatkuneen väärinkäytöksen selvittämisessä.

Esitutkinta-aineisto on siirretty rikoskokonaisuuden syyttäjäksi määrätylle kihlakunnansyyttäjä Katri Veranille.