Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL on huolissaan poliisiin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä ja kaikkiin sinivilkkuisiin pelastusajoneuvoihin kohdistuvasta häirinnästä, joka on yleistä erityisesti Ruotsissa.

Poliisijärjestö ottaa asiaan kantaa ikävän viikonlopun jäljiltä. Kolmea poliisia ammuttiin Suomessa viikonloppuna. LUE LISÄÄ: Kolmea poliisia ammuttu viikonlopun aikana

”Poliisin kohtaama väkivalta on kaksinkertaistunut vuodesta 1999. Euroopassa yleistynyt termi ’blue light sabotage’ on äärimmäisen huolestuttava suuntaus, jossa jokaisen meidän turvallisuuden eteen työtään tekevät viranomaiset joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Toivomme voimia kaikille virkatehtävissään viikonloppuna loukkaantuneille poliiseille”, SPJL toteaa Facebook-päivityksessään.

Juttu jatkuu päivityksen alla.

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne kertoi keväällä 2018 Puheenvuoron blogissaan , että poliisiin kohdistuva väkivalta puhuttaa poliiseja myös Suomessa. Hän oli tuolloin osallistunut eurooppalaisten poliisien edunvalvontajärjestön EUROCOPin kokoukseen, jossa keskustelun polttopisteeseen nousi poliisiin kohdistuva väkivalta ja keinot sen torjumiseksi.

”Pohjoismaisista poliisiliitoista aivan erityisen huolissaan asiasta ovat ruotsalaiset virkaveljemme. Naapurimaamme onkin ollut toistuvasti otsikoissa sekä poliisiin organisaationa että sitä edustaviin poliisimiehiin yksilöinä kohdistuvasta väkivallasta, joka on yleistynyt työtehtävissä ja kohdentuu virkamiehiin ja heidän perheisiinsä myös vapaa-ajalla”, Rinne kirjoitti.

”Ruotsissa ongelmissa ovat poliisien lisäksi myös muut ’sinisillä vilkuilla’ varustetut viranomaiset eli lähinnä palo- ja pelastustoimi ja sairaankuljetus. Euroopassa onkin yleistymässä termi ’blue light sabotage’, jolla tarkoitetaan tilanteita, joiden yhteydessä joku esimerkiksi tekee perättömän vaarailmoituksen hätäkeskukseen ja jonka avulla paikalle halutaan saada ’sinisten vilkkujen’ viranomaisia. Tämän jälkeen paikalle tulleita viranomaisia sabotoidaan kivittämällä ja heittelemällä pulloja tai vaikkapa ampumalla heitä kohti ilotulitteilla”, Rinne kertoi blogissaan.

Porvoon viikonloppuisesta ammuskelusta epäillään kahta Ruotsin kansalaista , jotka saatiin kiinni takaa-ajon päätteeksi.

LUE MYÖS: Ruotsalaislehti: Porvoon ampujat soittivat itse poliisit paikalle – odottivat väijyksissä

Viikonlopun ampumisten jälkeen on laajalti uutisoitu, että Suomessa tilastoitu väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut vuodesta 1999 tähän päivään.

”Poliisikokemuksellani uskallan väittää, että osa poliisiin kohdistuvasta väkivallasta jää edelleen tilastoimatta, koska sen katsotaan kuuluvan osaksi poliisin työtehtäviä (ns. occupational hazard). Työtehtävillä tarkoitan sekä rikoslain 16:2:n virkamiehen vastustamista sekä erityisesti rikoslain 16:3:n haitantekoa virkamiehelle. Tapausten katsotaan olevan siinä määrin ’jokapäiväisiä’, ettei niitä lähdetä aina edes prosessoimaan. Siitäkin huolimatta, ettei rikos varsinaisesti kohdistu poliisiin ihmisenä (oikeussubjektina), vaan valtion viranomaiseen, jota hän tehtävässään edustaa”, Rinne arvioi.

Kolme ammuttua poliisia loukkaantuivat viikonlopun tapahtumissa ja he ovat olleet sairaalahoidossa, mutta kellään heistä ei ole hengenvaaraa.

LUE MYÖS:

Nyt tuli vahvistus: Porvoon ampumisista epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia

Tutkija Ylelle: Poliisi kohtaa väkivaltaa ja ”jopa ansoittamista” – Ääri-ilmiöt saavat ison huomion, mutta aikamme on yksi turvallisimmista

Viritettiinkö poliisille ansa? 2 kiinni epäiltynä Porvoon ammuskelusta – pakoautolla ajettiin poliisia päin

Antti Rinne Porvoon tapahtumista haastattelutunnilla: ”Henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa”

KRP tutkii kahta poliisin kohdistunutta murhayritystä – Epäiltyjen etsintä jatkuu