Keskusteluun nousseessa pakkopalautuksessa ei toimittu lainvastaisesti, kommentoi poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Ilta-Sanomille. Hän haluaa myös katkaista rikoshuhuilta siivet.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin viime viikolla Finnairin koneesta, kun hän ei suostunut istuutumaan paikoilleen, vaan pyysi kapteenia jäämään maahan lennolla olleen palautettavan henkilön takia. Lue lisää: Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Pakkopalautuksia vastustava Stop Deportations -verkosto julkaisi eilen maanantaina tiedotteen, jossa oli verkoston mukaan palautetun henkilön kommentteja. Poliisi ei ole tähän mennessä suostunut kommentoimaan tapausta mitenkään, eikä siis kiistänyt tai vahvistanut verkoston julkaisemia tietoja. Kyseisellä kohulennolla palautetusta henkilöstä on liikkunut julkisuudessa ja somessa erilaisia tietoja, ja on arvuuteltu, oliko hän turvapaikanhakija, kuten Pennanen tilanteessa oletti.

Verkoston mukaan kyseessä oli irakilainen turvapaikanhakijamies, joka olisi palautettu Irakin Basraan. Mies syytti tiedotteessa poliisia rajuista ja väkivaltaisista otteista, jotka alkujaan kyseenalaisti myös Pennanen. Lue tarkemmin: Verkosto: Kohulennolla palautettu oli irakilainen turvapaikanhakija joka piileskelee nyt autiomaassa

Nyt poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo Ilta-Sanomille, että kyseisessä palautuksessa ei rikottu lakia.

– Ei ole tiedossa, että poliisi olisi yliampunut, epäonnistunut palautuksen turvallisuuden varmistamisessa saatikka toiminut muuten väärin. Minulle tulleiden tietojen mukaan poliisi on toiminut ihan oikein. Minulle ei siis ole tullut poliisiylijohtajan sijaisena yhtään tietoon väitteitä lainvastaisuudesta poliisin toiminnassa, hän sanoo lehdelle.

Poliisijohtaja haluaa lehden mukaan myös katkaista siivet huhuilta, joiden mukaan palautettava olisi varmasti ollut rikollinen. Huhuja on liikkunut somessa ja keskustelupalstoilla.

– Yksittäistä tapausta emme vahvista tai kiistä, mutta Irakin Bagdadiin ollaan palautettu koko ajan myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, eikä pelkästään rikostaustaa omaavia henkilöitä. Myöskään poliisisaattueesta ei voi tehdä yksiselitteisiä päätelmiä siitä, onko kyseessä rikoksentekijä vai kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö. Myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut voi olla syyllistynyt rikoksiin tai olla riski kansalliselle turvallisuudelle. Tilanteita on siis moninaisia, Heikinheimo kommentoi Ilta-Sanomille.

Stop Deportationsin tiedottaja Outi Popp kertoo lehdelle, että verkosto tavoitti miehen tämän Suomessa olevan kaverin kautta. Hänen mukaansa on varmistettu, että mies oli kohulennolla.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio kommentoi keväällä Uudelle Suomelle, että käytännössä julkisuuteen nousevien yksittäistapausten taustoja ei pysty varmistamaan, eivätkä Suomen viranomaiset voi eivätkä saa seurata turvapaikanhakijoiden liikkeitä Suomen ulkopuolella. Lue lisää: Ylijohtaja: Irakilaisen kuolintapaus ei ole ainoa – Suomen käännyttämiä kuollut aiemminkin palattuaan

Lue myös:

Keskustalaiselta tv:ssä tukea Touko Aallon vaatimukselle: Riippumaton selvitys Suomen turvapaikkajärjestelmästä?

”Kaiken laittoman toiminnan perustelu kansalaistottelemattomuudella ontuu”

Näkökulma: Pakkopalautusten väärät syytetyt

Touko Aalto: ”Minua ei hiljennetä valtamerilaivallisella kuraa ja väkivaltauhkauksilla”

Kokoomuksesta kova ryöpytys vihreille: ”Oman käden oikeus ei kuulu suomalaiseen demokratiaan vuonna 2018”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Keskustalaiselta kovaa kritiikkiä Touko Aallolle: ”Harhainen perustelu”

Lainsäädäntösihteerin toiminta lentokoneessa närkästyttää: ”Onko vihreät äärijärjestö?”

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”