Poliisi saattaa joutua vähentämään niin sanottuja lähipoliiseja entisestään. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi tänään puheessaan lapsiasiavaltuutetun vuosikirjan julkistamistilaisuudessa pelkäävänsä pahoin, että ”lisäämisen sijaan joudumme pikemminkin vähentämään lähipoliisien määrää.”

Lähipoliisien tehtävänä on pitää yhteyttä paikallisiin sidosryhmiin ja vierailla muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Lisäksi he ovat läsnä somessa, ja Kolehmaisen mukaan toimintaa on kiitelty.

–Suomessa on jo tällä hetkellä eurooppalaisittain vähiten poliiseja väkimäärään suhteutettuna ja erot ovat edelleen kasvamassa. Muissa pohjoismaissa poliiseja lisätään, meillä vähennetään. Samaan aikaan tehtäväkenttämme on muuttumassa ja perinteisen rikollisuuden rinnalle on nousemassa uusia ilmiöitä, Kolehmainen sanoi puheessaan.

–Uudet tehtävät yhdistettynä vähempään väkeen johtavat väistämättä siihen, että joudumme asettamaan tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Lain mukaan poliisin tietoon tulleet rikokset on tutkittava, joten niistä emme voi tinkiä. Leikkaukset ovat siten vaarassa kohdistua erityisesti ennalta estävään työhön.

Kolehmainen toivoo, että kierre poliisin resurssien vähentämiseksi pysäytettäisiin, mikä olisi ”myös Suomen lasten parhaaksi”. Kolehmainen huomauttaa, että jos poliisia ei saada paikalle, apu haetaan muualta.

–Ilmentymiä tästä on jo näköpiirissä. Lapsiasiavaltuutetunkin tietoon on saatettu, että esimerkiksi kiusaamistapauksessa apua on haettu järjestäytyneen rikollisuuden piiristä, moottoripyöräjengistä. Susi lammasliivissä ei ole tavoiteltava turvallisuusratkaisu Suomessa.

Kolehmaisen mukaan esimerkiksi koulukiusaaminen voisi olla rikos ja rikosnimikkeinä voisivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, laiton uhkaus tai pahoinpitely.

–Syrjäytyminen on kuitenkin laaja yhteiskunnallinen kysymys ja poliisin mahdollisuudet vaikuttaa siihen yksin ovat varsin rajalliset. Kun turvallisuusviranomaista tarvitaan, ollaan oikeastaan aina jo myöhässä.