Poliisikansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) vaatii valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä eroamaan tehtävästään. Nissinen tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin korkeimmassa oikeudessa.

Nissinen palasi heti virkaansa tuomiosta huolimatta. Hän oli osallistunut käsittelyyn ja päätöksentekoon Valtakunnansyyttäjänviraston eräissä koulutushankinta-asioissa, joiden vastapuoli oli hänen veljensä yritys.

Raatikaisen mukaan valtakunnansyyttäjän tulee nauttia kansalaisten täyttä luottamusta, ja nyt tilanne näyttää koko kansakunnan silmissä todella vakavalta.

– Ylin syyttäjäviranomainen ei voi enää jatkaa virassaan tuomion jälkeen. Luottamuksen voi menettää vain kerran ja nyt niin tapahtui, Raatikainen sanoo tiedotteessa.

Raatikainen puhuu yleisestä länsimaisesta käytännöstä, jonka mukaan korkeaan virkaan nimitetty syyttäjäviranomainen ”ymmärtää erota itse, jos hänet tuomitaan viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta”. Raatikaisen mielestä Suomen syyttäjälaitos joutuu Nissisen toiminnan seurauksena naurunalaiseksi: instituution uskottavuus kärsii pahasti, jos Nissinen ei ymmärrä erota tai häntä ei eroteta.

Samaa vaati aiemmin SDP:n lakimies: ”Valtakunnansyyttäjän on erottava välittömästi”

–Suomen maine oikeusvaltiona kärsii tällaisen menettelyn seurauksena. Korkein oikeus piti Nissisen toimintaa tahallisena ja tietoisena.

Raatikainen muistuttaa, että ainakin kolme Nissisen alaista huomautti tälle esteellisyydestä, muun muassa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

–Vaikuttaa siltä, että valtakunnansyyttäjä Nissiseen iski siitä huolimatta vauhtisokeus. Tässä ei ole mitään muita järkeviä vaihtoehtoja kuin valtakunnansyyttäjän välitön ero virastaan, Raatikainen sanoo.

Lue myös:

Näkökulma: Nissinen palasi pokkana töihin – harkintakyky hukassa

KKO: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle tuomio – sakkorangaistus

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen syytteeseen virkavelvollisuuden rikkomisesta