Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) ehdottaa kokoontumislain muutosta, joka mahdollistaisi välittömästi leirien purkamisen kaupunkien yleisiltä paikoilta. Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti Helsingin Rautatientorin pakolaisleireistä.

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltä Rautatientorilla jo helmikuun alkupuolelta asti, ja paikalla on ollut myös sitkeä vastamielenosoitus.

–Tällä hetkellä Helsingin keskustassa on pitkään jatkunut tilanne, jossa kaksi eri ryhmittymää on leiriytynyt kaupungin yleiselle paikalle. Nykyisessä kokoontumislaissa on puute, koska siinä ei yksiselitteisesti kielletä leiriytymistä kaupungin yleisille paikoille, Packalén sanoo tiedotteessa.

Packalén ehdottaa, että esimerkiksi mielenosoituksen järjestäjä joutuisi purkamaan väliaikaisen rakennelman kuten leirin tai teltan aina kello 22–06. Mieltä saisi siis yhä osoittaa yleisillä alueilla, mutta leiriytyminen kyseisenä aikana kiellettäisiin kokoontumislaissa. Hän on jättämässä aloitteen eduskunnalle.

Packalénin mukaan vastakkaista ideologiaa edustavien ryhmien leiriytyminen pitkäksi aikaa kasvattaa niin ryhmien kuin ohikulkijoiden riskiä joutua järjestyshäiriöiden ja terveyteen tai henkeen kohdistuvien tekojen kohteeksi.

– Poliisin näkökulmasta on todella ongelmallista, että kokoontumislaki ei anna heille yksiselitteistä valtuutusta purkaa näitä Helsingin keskustan leirejä. Poliisin tärkein tehtävä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito. Kun kokoontumislaki ei yksiselitteisesti mahdollista leirien ja telttaleirien purkamista, jo valmiiksi pienillä resursseilla toimiva poliisi joutuu kohtuuttomien paineiden eteen varsinkin silloin, jos leirit kasvavat ja riski laajamittaisiin yhteenottoihin kasvaa.

Packalén korostaa ennaltaehkäisemistä siinä, etteivät konfliktit laajenisi laajoiksi turvallisuusongelmiksi.

–Maailma ympärillämme muuttuu kovaa vauhtia ja lain kirjaimen on pysyttävä ajan tasalla näiden muutosten kanssa, hän sanoo.

Lue myös:

Suomalaisten enemmistö: Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat poistettava maasta – kirkkokaan ei saa suojella

Poliisi vastaa: Tästä syystä kehotimme välttämään liikkumista Rautatientorilla

Ylijohtaja tyrmää opposition aloitteen: ”Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla”

Rautatientorin itsemurhayritys nousi esiin eduskunnassa – Kuului huuto: ”Yrittikö?”

Perussuomalainen tyrmistyi: ”Huonompaa ratkaisua kasvavaan paperittomien määrään on vaikea keksiä”

Facebookissa halutaan ”puhdistaa” Rautatientori – Poliisi: ”Tulisi tänne keskustelemaan”

Miksi Helsingin leirejä ei hajoteta: Kaksi selvitystä tehty – ei ”kohtuutonta haittaa”

”Voiko kuka tahansa pystyttää Helsingin keskustaan leirin? - Periaatteessa kyllä”

Näkökulma: ”Mamu-Suomessa” on entistä turvallisempaa

Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava