Helsingin poliisilaitos muistuttaa, että lemmikkiä tai lasta ei saa jättää kuumaan autoon, jos autossa ei ole ilmastointia.

– Koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos, poliisi muistuttaa Facebookissa ja kehottaa jakamaan viestiä eteenpäin.

– Itsestäänselvää lienee myös, ettei lasta saa jättää kuumaan autoon. Poliisi pelastaa joka vuosi ihmisiä ja eläimiä tukalan kuumista paikoista, poliisi jatkaa.

Poliisi antaa tarkat ohjeet, miten näissä tilanteissa pitää toimia.

– Jos huomaat, että lapsi tai eläin on jätetty kuumaan autoon, eikä ilmastointi vaikuttaisi olevan päällä (huom! Useissa autoissa ilmastointi toimii vain mikäli auto on käynnissä), tee seuraavasti, poliisi aloittaa ohjeistuksensa.

Ohjeet kuuluvat näin:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

2) Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

3) Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa jumissa olevan. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen - he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Lue myös: SEY: Autoilija, ilmoita ilmastoinnista