Seksuaalirikosilmoitukset korotustuvat Helsingin tilastoissa.Kuva: Poliisi
Muun maan nettipoliisit ovat välittäneet runsaasti vihjetietoja. Rikosilmoituksia on vähemmän kuin Helsingissä, koska toiminta on vasta aluillaan.Kuva: Poliisi
Helsingissä nettipoliisiin otetaan yhteyttä muun muassa sähköpostilla.Kuva: Poliisi
Muun kuin Helsingin nettipoliiseihin on oltu eniten yhteydessä Facebookissa.Kuva: Uusi Suomi

Seksuaalirikosepäilyt pomppaavat silmille nettipoliisin tuoreimmista Helsingin toimenpidetilaistoista, jotka on Uudelle Suomelle toimittanut Helsingin virtuaalisen lähipoliisiryhmän ylikonstaapeli Marko ”Fobba” Forss.

Kaikista nettipoliisin toiminnan seurauksena kirjatuista rikosilmoituksista ylivoimaisesti suurin osa liittyy seksuaalirikoksiin. Viimeisten viiden kuukauden aikana kirjatuista 52:sta rikosilmoituksesta osuus on 37 kappaletta.

Tätä selittää Forssin mukaan se, että nettipoliisit kirjaavat rikosilmoituksia lähes pelkästään arkaluontoisista asioista, joissa asianomistajan on itse vaikea mennä paikan päälle poliisilaitokselle.

Erityisesti seksuaalirikosilmoituksia on tehty Helsingissä (32 kappaletta kaikkiaan 37:stä rikosilmoituksesta).

- Helsingissä on panostettu nimenomaan seksuaalirikoksiin puuttumiseen. Helsingin nettipoliiseilla on mahdollisuus käyttää koko työaikansa virtuaaliseen lähipoliisityöhön, Forss kertoo.

Muualla Suomessa seksuaalirikokset ovat niin ikään esillä rikosilmoituksissa, mutta ero Helsinkiin on selvä. Muualla maassa on muutenkin tehty huomattavasti vähemmän rikosilmoituksia (15 kappaletta), mikä kertoo siitä, että toiminta on vasta käynnistymässä.

Helsingin virtuaalinen lähipoliisiryhmä on toiminut jo usean vuoden ajan. Tämän vuoden keväällä mukaan tuli yli kymmenen uutta nettipoliisia ympäri Suomen. Tuoreet tilastot ovat tältä päättymässä olevalta laajemmalta pilottijaksolta.

Forss kertoo Uudelle Suomelle, että nettipoliiseilla olisi töitä vaikka kuinka paljon. Pilottilaitosten nettipoliisit tekevät nettityötä normaalin poliisityönsä ohessa.

- Tilausta nettipoliisille on ihan riittävästi. Vaikka kaikista tehtäisiin kokopäiväisiä nettipoliiseja, niin töitä olisi silloinkin enemmän kuin ehtii tehdä, Forss kertoo.

Noin viiden viime kuukauden aikana nettipoliiseilla on ollut reilut 200 eri toimenpidettä. Niihin kuuluvat rikosilmoitusten ohella muun muassa vihjetietojen välittämiset, lastensuojeluilmoitukset ja huomautukset.

Toinen suuri ero Helsingin ja muun maan välillä näkyy siinä, mitä kautta ihmiset ovat ottaneet yhteyttä nettipoliisiin. Helsingissä sähköpostiyhteydenottoja on eniten. Seuraavana tulee IRC-Galleria ja kolmantena Facebook. Seksuaalirikoksiin liittyviä yhteydenottoja on tullut erityisesti IRC-Galleriassa ja sähköpostin välityksellä.

Sen sijaan muualla Suomessa nettipoliisiin on oltu ylivoimaisesti eniten yhteydessä Facebookin kautta. IRC-Galleriasta ei ole tullut yhteydenottoja lainkaan ja sähköpostillakin alle kymmenen kappaletta.