Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) tyrmää poliisiylijohtaja Mikko Paateron ehdotuksen koskien näpistelystä määrättäviä sakkoja. Paatero on esittänyt, että näpistelystä määrättävästä rangaistuksesta voisi tehdä parkkisakon tyyppisen hallinnollisen maksun, jonka voisi määrätä myymälävartija.

- Suomalaisessa yhteiskunnassa on lähdetty ja lähdetään vastakin siitä, että merkittävä julkisen vallan käyttö ei voi kuulua yksityisille. Tämä periaate on taattu suoraan perustuslaissa, Räsänen näpäyttää.

Räsänen ei kannata vartijoiden toimivallan laajentamista näpistysrikoksiin. - Kyseessä olisi merkittävä muutos poliisin tehtäviin eikä tällaisia ehdotuksia tule tehdä kevein perustein, Räsänen toteaa.

Ihmisten rankaiseminen ei ole Räsäsen mukaan yritystoimintaa eikä tällaista toimivaltaa voi siirtää yksityisille. Näpistyksiä koskevaa sakkojen määräämisvaltaa ei ministerin mielestä voi rinnastaa normaaleihin maksuihin. Kyseessä on rikosoikeudellinen arviointi, jossa on otettava huomioon myös asianosaisen aseman turvaaminen.

Aiemmin myös poliisikomentaja Jukka Riikonen on tyrmännyt Paateron idean.