Toistuvasti humalassa ajavat rattijuopot pitäisi määrätä ”pakkohoitoon”, ehdottaa poliisiylijohtaja Mikko Paatero Uuden Suomen haastattelussa.

Tavanomaisten rangaistusten eli sakkojen tai vankeustuomion ja ajokiellon lisäksi krooniset rattijuopot voitaisiin siis määrätä esimerkiksi psykiatrin puheille. Näin voitaisiin Paateron mukaan kenties puuttua tapauksiin, joita eivät pysäytä kortin ottaminen tai alkolukon asentaminen.

–Voisi melkein puhua pakkohoidosta, sanoo Paatero.

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että Helsingin Herttoniemessä tytön yli ajanut 25-vuotias mies on tuomittu seitsemän kertaa rattijuopumuksesta. Viimeisimmästä ajokiellosta hän oli vapautunut syksyllä 2010.

–Tällaisissa tapauksissa kyseessä on jo jonkinlainen sairaus tai pakkomielle ja alkoholismi. Jos on jäänyt kiinni seitsemän kertaa, niin on varmaan ajanut humalassa 700 kertaa, sanoo Paatero.

Paatero ei usko, että kyseisen miehen rankaisemisessa olisi käynyt laiminlyöntejä. Mutta lainsäädäntöön tarvitaan hänen mukaansa muutoksia, jotta virheensä toistavat saadaan rankaisemisen lisäksi avun pariin.

Uusi Suomi kertoi jo aiemmin tänään Paateron toiveista tiukentaa rattijuopumuksen seuraamuksia. Paatero toivoo rattijuopumuksen promillerajan laskemista ja muun muassa ajokieltojen pidentämistä.

Nykyisin ajokielto voi olla enintään viiden vuoden pituinen. Paatero ei usko, että elinikäinen ajokielto olisi missään tapauksessa oikea ratkaisu, mutta ajokiellon kestoa voisi silti hänen mielestään lisätä ”selvästi”.

Herttoniemen yliajaja on tänään tunnustanut poliisille teon.