Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi kummastelee sotatieteiden tohtori Saara Jantusen näkemystä, että suojelupoliisin pitäisi toteuttaa laaja turvallisuusselvitys uuden tiedusteluvaliokunnan jäsenille.

Jantunen kertoi näkemyksestään Uuden Suomen haastattelussa eilen maanantaina. LUE TARKEMMIN: Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen – ”Kammataan ilmiselvät riskit pois”

Samalla Mustajärvi arvostelee poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten toteuttamaa Airisto-operaation ajoitusta. Hän katsoo, että operaatiolla painostettiin eduskuntaa hyväksymään tiedustelulakien edellyttämä perustuslain muutos nopeutetusti.

Hän suhtautuu turvallisuusselvitykseen kielteisesti.

”Nyt sitten halutaan päästää suojelupoliisi eduskuntatalon sisälle ja vieläpä mukaan prosessiin, jossa valitaan suojelupoliisia eli heitä itseään valvovat jäsenet valiokuntaan. Sekö on demokratiaa? Poliisivaltiota pukkaa”, Mustajärvi paukauttaa Facebookissa. Katso Mustajärven kannanotto jutun lopusta.

”Minusta kun on näyttänyt siltä, että käräjillä on ollut toinen toistaan korkeampia poliisipamppuja. Eikö heidän taustojaan tarkistettu”, Mustajärvi kysyy.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan tiedustelulakien pakettia. Sotilas- ja siviilitiedustelua säädettäisiin osaltaan valvomaan uusi 11 kansanedustajan muodostama tiedusteluvaliokunta.

Eduskunnan puhemiehistö esittää lakialoitteessaan, että valiokunnan kansanedustajille tehtäisiin turvallisuusselvitys, koska he käsittelevät turvaluokiteltuja tietoja.

Jantunen arvioi Uuden Suomen haastattelussa maanantaina, ettei hän itse luovuttaisi salattuja tietoja henkilölle, jolle turvallisuusselvitystä ei ole tehty. Puolustusvaliokunnassa istuva Mustajärvi kertoo, että puolustus- ja ulkoasiainvaliokunta saavat jo nykyisin ”salaiseksi” eli toiseksi korkeimmalla turvaluokitusmerkinnällä leimattua tietoa ilman että valiokuntien jäsenille olisi tehty turvallisuusselvitys. Korkeimman suojaustason asiakirjat merkitään ”erittäin salaisiksi”.

”Ei ole ollut ongelmia. Toisaalta ministereille ei tehdä turvallisuusselvitystä, vaikka heistä jotkut käsittelevät lähes viikoittain hyvinkin salaista ja arkaluonteista tietoa”, Mustajärvi toteaa.

”Kansanedustajat ovat normaalisti rikosoikeudellisten seuraamusten piirissä. Jos paljastat salaista tietoa ja jäät kiinni, niin rangaistus tulee varmasti. Ei turvallisuusselvityksen tekeminen takaa henkilön tulevan toiminnan suhteen yhtään mitään. Paremminkin pitäisi olla huolissaan siitä, kuinka turvallisuuskoneisto halusi Airiston-operaation ajoituksella painostaa eduskuntaa hyväksymään tiedustelulakien kiireellisen käsittelyn”, Mustajärvi arvostelee.

LUE MYÖS: Li Andersson hämmästyi poikkeuksellisesta äänestyksestä eduskunnassa: ”Pelottavan vähän analyysiä”