Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että väkivallanteko suomalaista poliisia kohtaan on väkivaltaa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.

”Poliisi vaarantaa joka päivä itsensä, jotta yhteiskunta olisi turvassa. Se on meidän tehtävämme: olla kaikkien aikojen turvaaja. Väkivallanteko suomalaista poliisia kohtaan on siten väkivaltaa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Sitä emme voi sallia”, hän totesi viikonloppuna poliisia kohtaan tapahtuneiden ammuskelujen vuoksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Kolehmaisen mukana väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella.

”Viime vuonna poliisin tehtäväilmoituksissa mainittiin sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri lähes seitsemän tuhatta kertaa. Ennen viime yötä poliisia kohti oli ammuttu tänä vuonna kaksi kertaa ja uhattu aseella yhdeksän kertaa. Poliisin yksi päätehtävistä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistaminen. Poliisilla on vuosittain arviolta 35 000 henkeen ja terveyteen liittyvää tehtävää. Näissä riskit ovat normaalia suurempia”, hän totesi.

Kolehmaisen mukaan viikonlopun tapahtumia arvioidaan poliisissa myös laajemmin operatiivisen toiminnan näkökulmasta.

”Suomalainen poliisikoulutus on kansainvälisesti arvostettua. Työturvallisuuden eteen on tehty pitkäjänteistä työtä ja se jatkuu edelleen. Materiaalisella puolella olemme saaneet aivan viime vuosina uusia suojavarusteita ja voimankäyttövälineitä. Tässäkin tapauksessa saattaa olla, että suojavarusteet pelastivat loukkaantuneiden poliisimiesten hengen tai ainakin heidän terveytensä.”

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) lupasi sunnuntaina, että Antti Rinteen (sd) hallitus lisää poliisien määrää ja resursseja.

”Samalla katse laajassa turvallisuudessa, rikosten ennaltaehkäisyssä, moniviranomaistyössä”, hän tviittasi.

Suomessa on kuluvan viikonlopun aikana ammuttu kolmea poliisia.

Ensin varhain lauantaina poliisia kohti ammuttiin useita laukauksia kaasutoimisella ilma-aseella Säynätsalossa. Yksi kuulista osui poliisia kasvoihin. Poliisi loukkaantui tilanteessa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Porvoossa ammuttiin kahta poliisia, jotka haavoittuivat. Toinen heistä on edelleen sairaalahoidossa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. Toinen on jo päässyt pois sairaalasta.

Lue lisää: Poliisi perustelee vaitonaisuuttaan Porvoon tapauksessa: ”On olemassa seikkoja, jotka tulee olla vain poliisin ja epäiltyjen tiedossa”

Pääministeri Antti Rinne kuvaili aikaisemmin sunnuntaina poliiseihin kohdistuvaa väkivaltaa ”vakavaksi paikaksi”.

”On todella vakavaa ja anteeksiantamatonta, että kansalaisten turvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin kohdistetaan silmitötänä väkivaltaa. Kyllä tämä on vakava paikka. Kyllä tämä henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa, että tällä tavalla poliisia kohtaan hyökätään”, hän totesi pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

Lue myös: Antti Rinne Porvoon tapahtumista haastattelutunnilla: ”Henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa”