Ulkoministeriössä ihmetellään kotiutuslennon maksullisuudesta noussutta kohua. Maksullisuuden määrää laki, eikä Egyptin tapauksessa ole toimittu poikkeuksellisesti.

Suomi lennättää parhaillaan kriisin keskelle joutuneita suomalaisia pois Egyptistä. Kotimaassa on ihmetelty sitä, että evakuoitavat joutuvat maksamaan lennosta 400 euroa.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas Simon Elo menee niin pitkälle, että rinnastaa kotiutuslennon suomalaiset pakolaisiin. Elon mielestä on käsittämätöntä, että evakuoitavat Suomen kansalaiset joutuvat maksamaan lentonsa itse, mutta afrikkalaisten pakolaisten lennot Suomi maksaa.

–Haluan tehdä selväksi, että tätä eivät kaikki todellakaan hyväksy, huudahtaa Elo Uuden Suomen puhelimeen.

–Onhan tämä aivan järjetöntä, ei näin voi tehdä. Hallituksen toiminta on suorastaan naurettavaa. --- Kai tämä on sitten stubblaista ”vieraat ensin” -linjaa, pohtii Elo.

Elon logiikka ei aukene ulkoministeriön konsuliasiain yksikön päällikkö Pasi Tuomiselle.

–Rinnastus on asiaton, sanoo Tuominen lyhyesti.

–Pakolaiset ovat ihan eria asia [kuin kotiutuslennon suomalaiset] ja heidän suhteensa Suomea koskevat jo kansainväliset sitoumukset.

Pakolaisuuskysymys on joka tapauksessa sisäministeriön alainen asia, kun taas kotiutuslento on toteutettu konsulipalvelulakia noudattaen ja ulkoministeriön alaisuudessa. Lain mukaan ulkoministeriö vastaa Suomen kansalaisten kotiuttamisesta kriisialueilta, mutta kustannuksista vastaa kansalainen itse.

–Ei tämä ole poikkeus vaan sääntö. Lähtökohta on se, että kriisitilanteessakin järjestetty paluu on maksullinen, selventää Tuominen.

Kotiutuslennon 400 euron hinta määräytyi hänen mukaansa omakustannushinnan mukaan.

Evakuointilentokone pääsi lähtemään Egyptistä keskiviikkona kello 16:n jälkeen. Mukana on noin 70 suomalaista.