Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) on huolissaan poliittisen ilmapiirin kiristymisestä Suomessa.

”Valheet ja vastakkainasettelut ovat poliittisen väkivallan polttoainetta. Niihin on syytä suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Olen ollut erittäin huolissani siitä, mihin suuntaan yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on kehittynyt”, hän kommentoi tiedotteessaan sunnuntaina.

Risikon mukaan Suomessa on ollut se ainutlaatuinen vahvuus, että poliitikkoja on voinut kohdata turuilla ja toreilla ilman, että heitä ympäröi valtava turvallisuuskoneisto.

”Olisi demokratiallemme valtavan suuri kolaus, jos tämä muuttuisi. Vaalikampanjaa käydään kovemmalla retoriikalla kuin ennen. Meillä jokaisella on vastuumme siitä, minkälaista ilmapiiriä olemme luomassa”, hän toteaa.

Vantaan Korson maalaismarkkinoilla sinisten vaalitapahtumaan osallistuneen ulkoministeri Timo Soinin (sin) kimppuun hyökättiin aikaisemmin sunnuntaina. Hyökkääjällä oli yllään Soldiers of Odin -tunnukset.

”Tänään kohdalleni tuli ikävä välikohtaus, jota kukaan ei kohdalleen halua tai toivo. Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan. Olen kertonut näkemäni ja kokemani poliisille. Asia on nyt viranomaisten hoidossa ja tutkinnassa. He osaavat asiansa. Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”, Soini itse kertoo blogissaan.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi MTV Uutisille, että vastaavanlaiset tilanteet ovat Suomessa harvinaisia mutta sitäkin valitettavampia.

”Äärimmäisen valitettavaa, että tällaista ylipäätään tapahtuu. Kyllähän tuo tuollaista vihoviimeistä hölmöilyä suoraan sanottuna on, jollaista ei toivoisi löytyvän poliittisesta kulttuurista”, hän sanoo.

Jokisipilä huomauttaa, että poliitikkojen fyysistä koskemattomuutta on pidetty Suomessa kautta historian pyhänä asiana, vaikka mielipiteet olisivat rajujakin.

Sinisten vaalitapahtumassa paikalla ollut puolueen eduskuntavaaliehdokas Toni Ahva arvioi, että samaa retoriikkaa ja vihaa kuin Soinin kimppuun hyökänneellä miehellä näkee jatkuvasti paitsi netissä myös joskus vaalitapahtumissa.

”Se pesiytyy selvästi tiettyjen ryhmien ympärille. On absurdia, että ne jotka yleensä eniten korostavat sananvapautta ja syyttävät ”valtamediaa” ja poliitikkoja sen rajoittamisesta, ovat ensimmäisenä rikkomassa demokratian perussääntöjä yrityksenään rajoittaa muiden sananvapautta”, Ahva kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

”On totaalista kyvyttömyyttä, jos poliittisia erimielisyyksiä ei pystytä ratkomaan kunnon käytöstapoja ja yhteiskunnan lakeja noudattaen. Vihan ja väkivallan lietsominen eri mieltä olevia suomalaisia kohtaan on epäisänmaallista, eikä sillä rakenneta mitään, ainoastaan rikotaan Suomea”, hän jatkaa.

Puoluejohtajat ilmaisivat sunnuntaina järkytyksensä tapahtumien johdosta.

”Poliittista väkivaltaa ei pidä hyväksyä. Meidän on yhdessä jaksettava puolustaa arvokasta yhteistä demokratiaamme”, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vetosi kaikkiin puoluejohtajiin yhteisen kannan ottamiseksi poliittista väkivaltaa vastaan.

”Sivistyneessä demokratiassa politiikan erimielisyyksiä ei koskaan ratkaista väkivallalla. Vetoan puoluejohtajiin, että otamme yhteisen kannan kaikkea poliittista väkivaltaa vastaan. Demokratia on niin arvokas asia, että sitä halveksuville tahoille on laitettava stoppi nyt heti.”

Lue lisää:

Timo Soini: ”Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan - Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”

Timo Soiniin kohdistunut hyökkäys järkyttää: ”Stoppi nyt heti”

Poliisi Timo Soiniin kohdistuneesta hyökkäyksestä: ”Mieshenkilö oli aggressiivinen ja uhkaava”