YK:n ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa on nähty poikkeuksellinen puheenvuoro. Ruotsalainen Greta Thunberg, 15, on aiemmin tällä viikolla tavannut YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin ja myös pitänyt oman lehdistötilaisuutensa.

Thunberg tuli tunnetuksi Ruotsissa ja ympäri maailmaa alkusyksystä, kun hän piti kolmen viikon mittaisen koululakon. Sen aikana Thunberg vietti päivänsä koulun sijaan Tukholman keskustassa valtiopäivien päärakennuksen edessä kylttinsä ja lehtistensä kanssa. Thunberg on edelleen jatkanut ilmastomielenosoituksiaan, mutta nykyisin vain perjantaisin. Hänen esimerkkinsä on innostanut nuoria ja aikuisia eri puolilla maailmaa.

Katso Thunbergin puhe tästä:

Thunberg sanoo YK:n pääsihteerille pitämässään puheessa, että tiedotusvälineiden tulisi suhtautua ilmastokriisiin kriisinä.

”Pyydän ihmisiä ympäri maailman tajuamaan, että poliittiset johtajamme ovat pettäneet meidät”, Thunberg sanoi.

Thunbergin mielestä julkisuudessa ei ole tarpeeksi esillä se, että ilmastonmuutos on uhka olemassaololle ja käynnissä on tutkijoiden mukaan kuudes massasukupuutto. LUE TARKEMMIN: Maapallolla alkamassa massatuho – Tutkijat: 4 erikoispiirrettä

Lisäksi Thunbergin mielestä Ruotsin kaltaisten rikkaiden maiden tulee leikata päästöjään kehittyviä maita enemmän, sillä kehittyville maille tulisi suoda mahdollisuus samanlaiseen infrastruktuuriin, jota rikkaissa maissa jo on.

Thunberg haluaa koululakollaan nostaa esille sitä, miksi hänen pitäisi opiskella, kun tulevaisuutta ei välttämättä edes ole.

”Emme voi pelastaa maailmaa pelaamalla sääntöjen mukaan. Koska sääntöjä on muutettava”, Thunberg sanoo.

LUE MYÖS:

David Attenborough: “Sivilisaatiomme romahdus näkyy jo horisontissa”

Professorin hurja ulostulo CNN:ssä: ”Trump vastuussa ilmastorikoksesta ihmisyyttä vastaan – verta käsissään”

”Auto- ja polttoaineveroja pitää säätää rajusti” – Ministeriltä 3 pakollista ilmastotekoa Suomelle