Ainakin 50 Euroopan parlamentin edustajaa, tuttavallisemmin meppiä, on joutunut anastusten uhreiksi kevään koronasulkujen aikana, kansainvälinen politiikkamedia Politico uutisoi. Mepeiltä on viety tietokoneita, tabletteja ja muita tavaroita heidän Brysselin toimistoistaan.

Murtovarkaat ovat ilmeisesti iskeneet pääasiassa silloin, kun parlamenttirakennus on ollut lähestulkoon tyhjillään. Politicon mukaan roistot ovat penkoneet läpi asiapapereita ja murtautuneet meppien lukittuihin kaappeihin arvotavaroiden perässä.

Saksalaismeppi Nico Semsrottilta varastettiin kaksi pöytätietokonetta. Hän osoittaa pettymystään parlamentin turvallisuudesta vastaavaa DG SAFE -yhtiötä kohtaan ja kommentoi tapahtunutta kärkkäästi: ”Tämä on valtava skandaali, enkä tiedä, miksi kaikki vaikenevat.”

Semsrott latasi aiheesta humoristisella otteella tehdyn videon Youtubeen. Videolla hän kertoo, että joidenkin parlamentissa kiertäneiden sähköpostien mukaan varkaussuman uhreiksi on joutunut 40–100 meppiä. Semsrott kertoo anastusten jatkuneen kuuden viikon ajan. Läppärit ovat saattaneet lähteä huoneista jopa lounastauon aikana.

Semsrott on noussut parlamenttiin Saksan europolitiikan erikoisuuden Die Partei -pienpuolueen riveistä. Puolueen ideologia perustuu poliittiselle satiirille sosiaaliliberalismin ja EU-federalismin ohella. Edustaja vitsailee, että nyt hän on satiirikkona ainut, joka ottaa varasteluongelman tosissaan.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli määräsi maaliskuussa parlamenttiin tiukat vierailusäännöt sekä kannusti edustajia ja henkilökuntaa etätyöhön. Parlamentti oli enimmäkseen tyhjä toukokuuhun asti.

Parlamentista kerrotaan, että murroista on tiedetty huhtikuusta asti ja valvontaa on lisätty. DG SAFE tutkii murtoja Belgian viranomaisten kanssa. Parlamentin antaman tiedon mukaan uhrien määrää ei ole vahvistettu.

LUE MYÖS: