Suomi pyrkii nyt hurmaamaan Yhdysvaltoja selvästi vahvemmalla puolustusotteella, kun suomalaiset ovat vuosikymmeniä pitäytyneet puolueettomuuspolitiikassaan ja vältelleet erilaisia puolustusyhteistyön ryhmittymiä. Näin tiivistää Politico artikkelissaan Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Helsingin-vierailusta.

Artikkelissa nostetaan esille puolustusministeri Jussi Niinistön ilmoitus Suomessa järjestettävistä suursotaharjoituksista sekä hänen USA:lle esittämänsä kutsu osallistua harjoitukseen . Tätä pidetään selvänä merkkinä Suomen lisääntyvästä varautumisesta sekä perinteisistä puolustusratkaisuista poikkeamisesta.

Suurimmaksi syyksi linjamuutokselle nimetään Krimin valtaus. Muuttunut turvallisuustilanne on tehnyt Suomesta, Ruotsista ja koko Pohjois-Euroopasta selvästi houkuttelevamman kumppanin myös Yhdysvalloille.

Tästä osoitus on myös Mattisin vierailu Pohjoisen ryhmän kokouksessa.

Ryhmittymään kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska, Viro, Latvia ja Liettua sekä Puola, Saksa ja Iso-Britannia. Puolaa ja Saksaa lukuun ottamatta samat maat ovat myös brittien johtamassa Joint Expeditionary Force -nopean toiminnan ryhmittymässä, johon Suomi liittyi keväällä.

–Yritimme vuosia saada puolustusministerin osallistumaan Pohjoisen ryhmän kokouksiin, sanoo turvallisuusasiantuntija Jim Townsend.

Townsend toimi aiemmin kahdeksan vuotta Yhdysvaltain puolustusministeriössä Eurooppa- ja Nato-politiikasta vastaavana virkamiehenä.

–Mattisin Helsingin-vierailu on merkki siitä, että nyt niin on kannattavaa tehdä, eniten venäläisten takia.

–Tällä alueella se on iso juttu [big deal]. Se on merkki naapureille Venäjällä sekä suomalaisille, että asiat ovat muuttumassa, Townsend toteaa pohjoisten maiden sekä Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön tiivistymisestä.

LUE LISÄÄ:

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

USA:n puolustusministeri Mattis Sauli Niinistölle: ”Suhteet Suomeen ennätysvahvat”

Tuleeko USA hätiin Suomeenkin? Niinistö: ”Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään – valmistaudumme puolustamaan yksin”

Pitäisikö Suomessakin harjoitella Patriot-ohjuksilla? Ministerin vastaus synnytti naurut

Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme