Verkkolehti Politico arvioi sunnuntaina julkaisemassaan analyysissä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) pyrkii perjantaisella eronpyynnöllään hakemaan uutta alkua vaalikampanjalleen.

”Epäonnistuneen sote-uudistuksen kuoppaaminen vapauttaa Sipilän kädet huhtikuun vaaleja silmällä pitäen”, lehti kirjoittaa.

Torstaina julkistetussa Ylen gallupissa keskustan kannatus oli vain 14,1 prosenttia. Aikaisemmin viikolla julkistetussa Alma Median kannatuskyselyssä puolueen kannatus oli niin ikään 14,1 prosenttia. Samoissa mittauksissa sdp:n kannatus nousu 21,3 prosenttiin. Kokoomuksen kannatus oli Ylen gallupissa 16,2 prosenttia ja Alma Median gallupissa 18,1 prosenttia.

Lue myös:

Yle-gallup: Ero repesi – kokoomus putoaa

Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

”Mielikuva uudesta alusta saattaa auttaa”, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kommentoi Politicolle.

Valtiotieteilijä Thomas Karv puolestaan kuvailee eroa Sipilän ”viimeiseksi mahdollisuudeksi”.

”Keskusta on menettänyt kannatustaan jo pitkään ja perjantainen liike oli lähestulkoon Sipilän viimeinen mahdollisuus negatiivisen trendin pysäyttämiseen”, hän arvioi Politicolle.

Juha Sipilä itse sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, ettei jatka keskustan puheenjohtajana, jos vaalitulos on huono.

”Keskusta valitsee seuraavan kerran puheenjohtajan Vantaalla 2020 ja totta kai vaalitulos vaikuttaa siihen, että katson onko minulla oikeutta jatkaa puheenjohtajana. Tuollaisella tuloksella en ole ehdolla. Se on ihan selvä asia”, hän sanoi viitaten Ylen gallupiin.

Sipilä pyysi perjantaina hallituksensa eroa, kun kävi ilmi, ettei sote-uudistusta saada valmiiksi tällä vaalikaudella. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi hallitukselle eron.

Oppositio on arvostellut käännettä voimakkain sanoin. Viimeksi tänään sunnuntaina sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syytti hallitusta vastuunpakoilusta ja Sipilää ”poliittisesta peliliikkeestä”.

”Sipilä perusteli hallituskumppanitkin yllättänyttä ratkaisua poliittisella vastuunkannolla. Mitä enemmän tietoa loppuviikon tapahtumista on saatu, sitä selvemmältä alkaa näyttää, että kyse oli aivan jostain muusta. Sipilän ratkaisussa oli kyse kylmästä poliittisesta peliliikkeestä, jossa pääministeri asetti oman ja oman puolueensa edun kaiken muun, myös isänmaan edun edelle. Keskustan sisäisiä paineita hoidettiin visuaalisella hallituserolla luottaen siihen, että hallitus kuitenkin jatkaa vaaleihin saakka ja keskusta saa edelleen pitää pääministerin paikkansa.

Sipilän tavoitteena on päästä irtautumaan keskustan kannatusta pahasti rokottavasta hallituksesta, sen epäsuositusta politiikasta ja soten markkinamallista”, hän kirjoittaa blogissaan.

Lindtmanin mukaan keskusta yrittää hallituksen eronpyynnöllä jättää kokoomuksen ja siniset kaksistaan selittelemään hallituksen tekemisiä.

”Sipilän ratkaisussa on kyse pikemminkin yrityksestä keventää poliittista vastuuta kuin kantaa sitä.”

Tähtiliikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen ja perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi nostivat viikonloppuna keskusteluun myös Sipilän toimien perustuslainmukaisuuden.

Lue lisää:

Juha Sipilän menettely perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi? ”Siihen tarvitaan 10 kansanedustajaa”

”Pääministerin eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”

Juha Sipilän sote-lausunto suututtaa: ”Pakoilee poliittista vastuuta - Tuollainen pääministeri joutaa mennä”