Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen pitää pahana virheenä sitä, että keskusta ja kokoomus kieltäytyivät yhteistyöstä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen kanssa. Hänen mukaansa keskusta ja kokoomus aiheuttivat toiminnallaan perussuomalaisten hajoamisen.

–Tästä jää paha häpeätahra Suomen poliittiseen historiaan, Väyrynen toteaa Puheenvuoron blogissaan .

Perussuomalaiset jakautuivat hänen mukaansa kahtia tavalla, joka ei ole täysin johdonmukainen.

–Puolueen vanha eduskuntaryhmä koostui kahdesta pilarista. Aikaisempi puoluejohto nojautui lähinnä maaseutua puolustaviin ja köyhän asiaa ajaviin vennamolaisen perinteen edustajiin. Uudet johtajat puolestaan tukeutuivat vahvimmin sen oikeistolaisiin ja ulkomaalaisvastaisiin jäseniin. Moni kansanedustaja ei kuulunut kumpaankaan joukkoon. Heidän on ollut vaikea valita kahden uuden ryhmän väliltä, Väyrynen kommentoi.

Juha Sipilän hallituksen enemmistö eduskunnan äänestyksissä kutistui torstaina 104 edustajaan, kun Ritva Elomaa siirtyi hallitusta edustavasta Uusi vaihtoehto -ryhmästä takaisin perussuomalaisiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että palaajia voisi olla muitakin, jolloin hallituksen enemmistö olisi jo todella hatara.

Pääministeri Sipilä itse sanoo, ettei ole huolissaan hallituksen enemmistöasemasta. Hän korostaa ryhmäkurin merkitystä äänestyksissä.

Lue lisää:

Sipilä: ”Liikettä voi tapahtua myös toiseen suuntaan”

Kimmo Kiljunen: ”Ennenaikaiset eduskuntavaalit tulossa – Sipilän pakko tehdä johtopäätökset”