Åbo Akademin valtiotieteen tohtori Kimmo Grönlund pohtii, mitä maakuntauudistusmalli, jossa sote rahoitetaan jatkossa pääosin rahoitetaan valtion tuloverolla merkitsee eri tuloluokissa ja kunnissa.

–Tämä kiinnostanee äänestäjiä, Grönlund toteaa Twitterissä ja viittaa ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Tanja Rantanen vastaa, että uudistuksen veromuutokset on suunniteltu niin että kenenkään verotus ei kiristy uudistuksen takia.

–Totta se on. Verovähennyksiä ja muita parametreja rukkaamalla onnistuu kyllä. Lisäksi verotuksen kiristymisen estämiseksi tehdään ylimääräinen pieni veronkevennys v. 2020. Jatkossa suurempi osa verotuloista kerätään valtion tuloverolla, joka on sama kaikkialla maassa, hän toteaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Grönlund kuvailee mallia tulonsiirroksi urbaanilta keskiluokalta.

–Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin? Tulonsiirto urbaanilta keskiluokalta. Eikö Petteri Orpo nimenomaan julistautunut keskiluokan puolestapuhujaksi valintansa jälkeen, hän kommentoi.

Sote-uudistuksen aikataulu nousi esiin viikolla, kun perustuslakivaliokunta kertoi jatkavansa valinnanvapauslakia koskevia kuulemisia kokouksissaan keskiviikkoon 16.5. asti. Valiokunnan lausunnon on arvioitu valmistuvan touko–kesäkuussa. Tämän jälkeen asian käsittelyä jatkaa sote-valiokunta perustuslakivaliokunnan lausuntoon nojautuen. Käsittelylle tulee kiire, etenkin jos esityksessä ilmenee perustuslaillisia ongelmia, sillä hallituksen tavoitteena on saada sote-lait äänestykseen ja läpi eduskunnassa jo ennen päähallituspuolueiden puoluekokouksia, jotka pidetään 8.-10. kesäkuuta.

Koko sote-ja maakuntauudistusta rajusti arvostellut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) muistutti lauantaina, että oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Perjantaina Jääskeläinen kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

–Maku-vaalit 7 kk lakien voimaantulosta riskialtista, mutta mahdollista sanoi OM:n vaalijohtaja 2016. Nyt kun lähtökohta alle 4 kk: Käsittelyn lykkääntyminen vieläkin ei välttämättä vaikuta aikatauluun, vaan tarvitaan 'luova ratkaisu'. Mitä jää, jos usko menee vaalijohtajaan, Vapaavuori kysyy Twitterissä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että hallitus vie toiminnallaan eduskunnalta uskottavuuden ja arvovallan.

–Suomesta on tullut Absurdistan. Demokratian polkemista kutsutaan ”luovaksi ratkaisuksi”. Mitä seuraavaksi? Keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus vie toiminnallaan eduskunnalta uskottavuuden ja arvovallan, hän toteaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaati perjantaina maakuntavaalien lykkäämistä. Anderssonin mukaan aikataulu on mahdoton ja vaarantaa demokratian toteutumisen.

– Maan poliittisen johdon on korkea aika kantaa vastuunsa ja viheltää tämä sote-sekoilu poikki. Eduskunta ei ehdi kunnolla perehtyä vuosikymmenen tärkeimpään uudistukseen aikataulupaineista johtuen ja nyt ollaan jo keksimässä "luovia ratkaisuja" vaalien pitämiseksi vastoin demokratian pelisääntöjä. Nyt ollaan siinä pisteessä, että maakuntavaalien pitäminen lokakuussa ei enää näillä aikatauluilla täytä kansainvälisiä suosituksia. ”Luovia ratkaisuja” vaaliasioissa harjoitetaan jossakin aivan muualla kuin demokraattisissa oikeusvaltioissa. Ainoa kestävä ratkaisu on vaalien siirtäminen, hän sanoi tiedotteessaan.

Lue myös:

Valiokunnan jäsen sote-aikataulusta: ”Teemme työtä siitä lähtökohdasta, että hallituksen aikataulu pitää”

Kiuru STT:lle: Sote-aikataulu pettää juhannuksen yli – Li Andersson: Vaalien siirtäminen välttämätöntä

Sotelle tulee äärimmäinen kiire – Päivi Nerg: ”Aikataulu on voimassa”