Nato-myönteisenä tunnettu historioitsija, valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkka arvostelee blogissaan kovin sanoin puoluejohtajien Nato-kantoja.

”On todella vastuutonta, että puolueiden puheenjohtajat vaalikeskustelun kiimassa paukuttelevat kantaansa Suomen Nato-jäsenyyteen asteikolla ei, ei vaiko sittenkin ehkä ei”, Tarkka kirjoittaa.

”Hyvät puoluejohtajaherrat ja -naiset: Nato-vastaisuuden populistinen toitotus vaalitaistelun tiimellyksessä on akuutti uhka isänmaan turvallisuudelle”, Tarkka julistaa.

Tarkan kirjoituksessa on aistittavissa totaalinen kypsyminen puoluejohtajien ulostuloihin.

”Koittaisitte vähän miettiä ennen kuin ryntäätte vaalikentille keräämään helppoja irtopisteitä, joita myöhemmin joudutte katumaan, ja joista me kaikki suomalaiset voimme teidän kanssanne joutua kärsimään”, Tarkka kirjoittaa.

Hän odottaa puoluejohtajilta hallitusneuvotteluiden yhteydessä perusteita Nato-jäsenyyden vastustamiselle.

Puolueista Nato-myönteisimmät ovat kokoomus ja rkp. Kumpikaan ei kuitenkaan ole nyt vaalien alla ryhtynyt suureksi Nato-jäsenyyden puolestapuhujaksi.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan Suomen pitää liittyä Natoon, mutta ei välttämättä seuraavan vaalikauden aikana, Ilta-Sanomat kertoo. Rkp:n tavoitteena on Nato-jäsenyys vuoteen 2025 mennessä.

Kokoomuksen vaaliesitteestä Nato on häivytetty pois, on Iltalehti havainnut. Näin siitä huolimatta, että puoluejohtaja Petteri Orpo linjasi puoluekokouspuheessaan viime kesänä selvin sanoin puolueensa kannan, jonka mukaan Suomen pitäisi liittyä puolustusliitto Natoon lähivuosina. LUE LISÄÄ: Kokoomus ja Sauli Niinistö eri linjoilla Nato-jäsenyydestä – Orpo: ”Meidän olisi hankala jäädä yksin”

Nato-keskustelua on Suomeen kaivannut myös Björn Wahlroos.

”Ainoa asia, joka poistaa Viron venäläisten kenraalien optiolistalta, on, että Suomi on Naton jäsen”, Wahlroos sanoi hiljattain. LUE LISÄÄ: Björn Wahlroos laukoi Suomelle Nato-ohjeen: ”Ainoa asia joka poistaa Viron venäläisten kenraalien optiolistalta”