Helsingin pormestariksi nouseva Jan Vapaavuori (kok.) lupaa lahjoittaa osan kritisoidusta siirtymäkorvauksestaan hyväntekeväisyyteen. Vapaavuori kertoo asiasta Puheenvuoron blogissaan.

Kun Vapaavuori vaihtaa työpaikkaa EIP:n varapääjohtajan paikalta, hän saa noin 9 600 euron kuukausittaisen siirtymäkorvauksen, mikä on herättänyt kritiikkiä. Korvausta maksetaan 17–36 kuukauden ajan.

–Korvaus maksetaan automaattisesti, eikä sitä tarvitse hakea. Tarkkaa tietoa korvauksen suuruudesta minulla ei ole, kuten ei voi olla kenelläkään muullakaan, koska se tulee olemaan riippuvaista asioista, jotka ovat vielä epäselviä. On silti selvää, että summat ovat merkittäviä. Minulla on juridinen oikeus siirtymäkorvaukseen. Järjestelyn moraalinen oikeutus ja hyväksyttävyys voidaan kuitenkin hyvällä syyllä kyseenalaistaa, hän kirjoittaa.

Vapaavuori huomauttaa, että hänen ansionsa laskevat selvästi suhteessa EIP:n palkkatasoon.

–En kuitenkaan koe oikeaksi enkä kohtuulliseksi, että minulle korvattaisiin alentuneen ansiotasoni aiheuttamia menetyksiä, koska olen itse vapaaehtoisesti pyrkinyt uuteen tehtävään kesken EIP:ssa olevan toimikauteni, hän kirjoittaa.

–Tulenkin lahjoittamaan näin lasketun osan tulevista siirtymäkorvauksistani hyväntekeväisyyteen. Mallin menettelytapaan sain Sauli Niinistöltä hänen siirryttyään aikanaan samasta tehtävästä takaisin Suomeen. Turha euroja on Eurooppaan jättää, jos ne voi ohjata hyvään tarkoitukseen Suomessa.

Kohdettä Vapaavuori ei ole vielä päättänyt.