Euroopan pörssit avautuivat maanantaina vapaaseen pudotukseen. Suurimpia eurooppalaisyhtiöitä seuraava Stoxx 600 -indeksi oli kymmenen minuutin kaupankäynnin jälkeen lähes kuuden prosentin laskussa.

Tukholmassa OMX30-indeksi oli 6,4 prosentin laskussa. Frankfurtissa DAX-indeksi oli yli seitsemän prosentin laskussa ja raaka-ainepainotteinen Lontoon FTSE100 yli kahdeksan prosentin laskussa. Helsingissä yleisindeksi oli yli kuuden prosentin laskussa.

Varsinkin energiayhtiöt, raskaan teollisuuden yhtiöt ja pankit laskivat jyrkästi Euroopan pörsseissä. Esimerkiksi öljy-yhtiö BP oli yli 20 prosentin laskussa Lontoon pörssissä.

Indeksien liikkeet olivat poikkeuksellisen isoja sijoittajien hakiessa indeksien suuntaa viikonlopun uutisten jälkeen.

Myös Aasian pörssit päätyivät maanantaina jyrkkään laskuun. Tokiossa Nikkei-indeksi päätyi viiden prosentin laskuun. Pitkälti raaka-aineyhtiöistä koostuva Sydneyn pörssin pääindeksi ASX200 päätyi yli 7 prosentin laskuun.

Viikonlopun tärkein markkinauutinen oli Saudi-Arabian päätös lisätä tuntuvasti öljyntuotantoaan. Raakaöljyn hinta oli aamulla noin 25 prosentin laskussa.

Lisäksi markkinoiden tunnelmia painoivat tuoreimmat tiedot koronaepidemian leviämisestä. Viikonloppuna sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa todettiin uusia tartuntoja. Lisäksi Italia päätti eristää koko Lombardian maakunnan hidastaakseen epidemian leviämistä.

Uutiset heiluttivat myös korkomarkkinoita. Yhdysvaltain 10-vuotisen velan korko painui maanantaiaamuna ennätysmatalalle, noin 0,4 prosenttiin. Myös Saksan 10-vuotisen velan korko oli ennätyslukemissa, 0,84 prosentissa. Korkeariskisten yrityslainojen eli high yield -markkinan korot olivat sitä vastoin nousussa, mutta hintatiedot olivat sieltä vielä maanantaiaamuna hajanaisia.

Useimmat Euroopan pörsseistä ovat laskeneet nyt yli 20 prosenttia viimeisimmistä markkinahuipuista. Se tarkoittaa yleisen määritelmän mukaan laskumarkkinaa.

LUE SEURAAVAKSI: