Portugalin suurpankkien osakkeet ovat lähteneet piristävään nousuun lainapakettipäätöksen jälkeen, kertoo talouslehti Financial Times. Huoli Portugalin pankkien taloudesta on hieman hellittänyt maan virkaatekevän pääministerin José Sócratesin ilmoitettua Portugalin hakevan hätärahoitusta EU:lta.

Esimerkiksi Portugalin suurimman pankin Millennium BCP:n osake oli 5,08 prosentin nousussa. Myös Banco Espírito Santon ja Banco BPI:n osakkeet nousivat 5,3 ja 4,88 prosenttia. Esimerkiksi Banco BPI:n tapauksessa nousu on suurin yhden päivän aikana tapahtunut yli vuoteen.

Pankkien uskotaan saavan rahoitusapua EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston hätäpaketin osana, mikä helpottaa rahoitusmarkkinoiden huolia. Portugalin hätälainan uskotaan olevan suuruusluokaltaan noin 75 miljardia euroa.

Samaan aikaan yhdysvaltalainen pankkiiriliike Goldman Sachs on antanut positiivisen arvion Euroopan velkakriisistä, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Yhtiö uskoo, että Portugali on todennäköisesti viimeinen euromaa, joka tulee pyytämään hätälainoitusta.

–Emme odota minkään muun euromaan tarvitsevan taloudellisesta apua, sanoi korkoasiantuntija Francesco Garzarelli.

Goldman Sachsin mukaan Kreikan valtionvelkakirjojen takaisinmaksua saatetaan joutua lykkäämään, mutta Irlannin suhteen ongelmia ei odoteta.