Ekaterina ”Katja” Volkova oli ensimmäinen suomalaiskilpailija olympialaisten rytmisessä voimistelussa 16 vuoteen. Riossa Volkova pärjäsikin mallikkaasti. Hän oli tuloksissa 21:s, mikä on tässä lajissa kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus.

- Tämä oli pitkä, vaikea kilpailu, mutta olen tyytyväinen kokonaisuuteen. Pystyin tekemään suoritukseni ilman pudotuksia. Pieniä virheitä toki tuli ja nauha viimeisenä ohjelmana oli vaikea: väsymys alkoi tuntua ja ilmastointi haastoi. Mutta olemme tehneet paljon töitä olympialaisten eteen ja on mahtavaa, että onnistuin täällä, Volkova kommentoi helpottuneena.

Volkova, 19, on treenannut rytmistä voimistelua 36 tuntia viikossa Kisakallion urheiluopistolla. Häntä valmentaa Larisa Gryadunova, jonka määrätietoinen työ toi jo olympiapaikan.

- Olen ylpeä voimistelijastani. Kilpailu oli pitkä, mutta lopputuloksena paras sijoitus Suomen olympiahistoriassa. Tätä juhlitaan ja nautitaan olympialaisten viimeisistä päivistä, Gryadunova iloitsi valmennettavansa kanssa.

Volkova ei vielä yltänyt finaaliin, johon kelpuutettiin vain kymmenen parasta. Hän on kuitenkin merkittävä tulevaisuuden lupaus. Lajin taso on toki kova ja Venäjän edustajien haastaminen on arvokisoissa haastavaa.

Voimisteluliitto kertoo, että suomalaisessa rytmisessä voimistelussa on jo pitkään tehty hyvää pohjatyötä, jota tullaan tulevina vuosina täydentämään entistä enemmän kansainvälisellä yhteistyöllä ja osaamisella. Tavoitteena on nähdä Tokion 2020 olympialaisissa suomalaisväriä rytmisessä voimistelussa sekä yksilöiden että joukkueiden kilpailuissa.

Suomalaisia nähtiin tositoimissa perjantaina myös 50 kilometrin kävelyssä. Jarkko Kinnunen oli 23:s.

Kinnunen jäi kisan voittaneesta Slovakian Matej Tothista lähes 15 minuuttia. Muista suomalaisista Veli-Matti Partanen joutui keskeyttämään ja Aleksi Ojala liputettiin ulos radalta.

Riossa käveleminen 50 kilometriä kilpatyyliin on kova suoritus. Kinnunen ansaitsee kaiken kunnian.

Naisten golfissa Noora Tamminen ja Ursula Wikström jakavat sijaa 47. Wikström romahti perjantaina ja kummaltakin kisa on ollut pettymys.