Paltan ja PAU:n neuvotteluissa on tavoitteena nopea ratkaisu, tiedottavat Posti ja Palta.

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittivat maanantaina neuvottelut viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehdoista.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Posti suunnittelee tuntuvasti halvempia palkkoja peräti 8000 työntekijälleen. Tuoreessa Posti-kohussa on toistaiseksi ollut kyse 700 pakettilajittelijan palkoista.

LUE MYÖS: Ay-pomo Antti Rinteen väläytyksistä: Jos tämä on bisnestä, postipalvelu loppuu kokonaan

Posti ilmoitti siirtävänsä 700 pakettilajittelijaa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakajien halvemman työehtosopimuksen piiriin, mikä johti lakkoihin. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) jäädytti Postin päätöksen, ja kiistan ratkominen siirrettiin tes-pöytään.

Nykyinen työehtosopimus on voimassa lokakuun loppuun asti. Yhteensä neuvotteluiden piirissä on noin 10 000 henkilöä.

”Tavoitteena on, että tällä viikolla käynnistyneissä neuvotteluissa löydetään nopeasti kestävä ratkaisu, joka vastaa yhtiön tarpeisiin kilpailulla markkinalla ja tukee koko Postin kannattavaa kasvua tulevaisuudessa. Kannattava kasvu on edellytys myös työpaikkojen säilymiselle ja uusien luomiselle”, sanoo Postipalvelut liiketoimintaryhmän johtaja Yrjö Eskola tiedotteessa.

”Postin on välttämätöntä uudistua, koska paperipostin määrät laskevat kiihtyvällä tahdilla. Yhtiössä tehdään jatkuvasti työtä palveluiden ja tuotannon kehittämisessä.”

Posti muistuttaa, että postiala on historiallisen rajussa murrosvaiheessa, jossa asiakastarpeet muuttuvat nopeasti. Perinteinen paperipostin jakelutoiminta on laskevaa liiketoimintaa kaikkialla Euroopassa.

LUE LISÄÄ: Sdp otti Veikkauksen ja Postin – Näin puolueet jakoivat 99 paikkaa valtionyhtiöiden valvojina

Postin mukaan kirjemäärän lasku vähentää vuosittain Postin tuloja arviolta noin 70 miljoonaa euroa. Postipalveluiden kilpailun vapautumisen myötä kirje- ja lehtijakelussa toimii nykyään Postin ohella 16 jakeluyhtiötä, jotka noudattavat eri työehtosopimusta kuin Posti.

Palta käyttää tuoreessa tiedotteessaan osin samoja sanankäänteitä kuin Posti. Palta pyrkii löytämään kilpailukykyisen työehtosopimus- ja kustannustason myös perinteisissä postipalveluissa syksyn 2019 aikana. Kannattava kasvu on Paltan mukaan edellytys työpaikkojen säilymiselle ja myös uusien luomiselle.

”Tavoitteenamme on, että neuvotteluissa löydetään pikaisesti kestävä ratkaisu, joka vastaa erittäin kilpaillun markkinan asettamiin haasteisiin ja joka mahdollistaa Postin pärjäämisen myös tulevaisuudessa”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

”Myös Postin palveluilta odotetaan nopeutta, joustavuutta ja myös kilpailukykyistä hintaa. Siksi neuvotteluissa on löydettävä rakenteellisia muutoksia, jotta töitä olisi myös jatkossa.”

Palta ei ota kantaa julkisuudessa esitettyihin ratkaisuihin, koska neuvottelut ovat vasta käynnistyneet.

LUE MYÖS: Ay-pomo Antti Rinteen väläytyksistä HS:ssä: ”Tätä ideaa Posti yrittää pääministerille tarjoilla”

Posti on Paltan mukaan ennätysvauhtia laskevan kirjemäärän ja kiristyvän kilpailun vuoksi välttämättömän uudistumisen edessä. Yhtiön jakelumääristä 96 prosenttia tulee kilpailluilta markkinoilta ja vain 4 prosenttia yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvista postimerkillä varustetuista kirjelähetyksistä.

Myös Palta muistuttaa, että kirje- ja lehtijakelussa toimii nykyään Postin ohella 16 jakeluyhtiötä, jotka noudattavat eri työehtosopimusta kuin Posti.

”Muissa jakeluyhtiöissä noudatettavien työehtojen kustannustaso on Postin noudattamaa PAU:n työehtosopimusta merkittävästi alhaisempi. Nykytilanne on Postin pärjäämisen kannalta kestämätön”, Aarto painottaa tiedotteessa.

Postin palkkasuunnitelmat ovat aiheuttaneet hämmennystä. PAU:n mukaan kyseisessä halvemmassa työehtosopimuksessa pakettilajittelijoiden palkat olisivat 30–50 prosenttia pienemmät, Postin mukaan ero taulukkopalkoissa on 20–25 prosenttia, mutta päälle tulee suoritepalkkio.