Postin työriitaan on syntynyt sopu. Osapuolet ovat kertoneet vastauksensa valtakunnansyyttäjän esitykseen kello 10 alkaneen kokouksen jälkeen. Sopu tarkoittaa lakkojen loppumista.

LUE SOVUSTA TARKEMMIN:

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja työnantajaliitto Palta olivat jo tiistai-iltana hyvin lähellä sopua 700 pakettilajittelijaa koskevaan riitaan. Samalla myös koko Postin lakko oli lähellä ratkaisua.

”Itse tes-neuvotteluissa on yksi näkemysero, joka vaatii valtakunnansovittelijaa, sillä hän on sovintoesityksen jättänyt. Uskon, että siihenkin löytyy ratkaisu”, sanoi Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kuuden jälkeen illalla.

”Hyväksymisprosessi ei ole virallisesti menossa, mutta osapuolilla on tiedossa, millaista ratkaisua tässä harkitaan. Hallinnot eivät ole vielä kokoontuneet, mutta meillä alkaa olla aika hyvä ymmärrys sovusta”, kommentoi PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Paltan ja PAU:n edustajat lähtivät illalla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luo. Sovittelija ratkoo viimeistä kiistanaihetta oman esityksensä pohjalta.

Osapuolet eivät vielä kommentoineet, mistä palapelin puuttuvasta palasta on kyse tai millaiseen ratkaisuun he ovat päätyneet pakettilajittelijoiden osalta.

Kaksikko kuitenkin kommentoi tilannetta vielä myöhään illalla MTV:lle ja Ylelle.

”Tämä on syntynyt sellaisessa yhteisymmärryksessä, niin itse näen kyllä, että tästä voisi sopu syntyä”, Nieminen sanoi MTV:n mukaan.

”Jossain määrin jouduimme muokkaamaan sovintoesitystä siitä, millainen se oli edellisen kerran ollut. Alustavasti meillä on ollut yhteisymmärrys kiistanalaisesta kohdasta”, sanoi puolestaan Aarto.

Osapuolten on määrä antaa vastauksensa valtakunnansovittelijan esitykseen tänään keskiviikkona klo 10.

Jos ratkaisu löytyy, alkaa Posti välittömästi normalisoida toimintaansa. Postin poikkeustilanteiden johtajan Jarmo Ainasojan mukaan silloin siirrytään toipumisvaiheeseen. Vaikka sopu syntyisi, menee Postin mukaan alkuvuoteen ennen kuin tilanne jakelussa on palautunut normaaliksi.

Ainasoja arvioi tiistaina, että kirjeiden ja päiväkannossa olevien lehtien jakelu palautuu viimeistään tammikuussa normaaliaikojen tilanteeseen, jos riitaan löytyy sopu tiistaina tai keskiviikkona.

Ainasojan mukaan alueelliset erot ovat suuria.

”Osalla alueista tilanteen normalisoitumiseen saattaa mennä viikosta kahteen ja osalla alueista tammikuun alkupuolelle asti.”

Palautumista hidastaa lakon aikana kertynyt postiruuhka toimipaikkoihin.

”Osassa toimipaikkoja on odottamassa lähes kaikki paperinen posti työtaistelun alusta lähtien.”

Joulu alkaa olla jo lähellä. Ainasojan mukaan joulukortteja uskaltaa postittaa.

”Minä uskon vankasti, että saamme joulukortit perille, jos työtaistelut nyt päättyvät ja joulukortteja lähetetään.”

Ainasoja alleviivaa, että joulukorttien osalta on erittäin tärkeää, että ne lähetettäessä laitetaan joulutervehdysten punaisiin postituskuoriin. Joulupaketeista ei Ainasojan mukaan tule mitään ongelmaa, jos lakko loppuu.

Pakettien osalta tilanne palautuu normaaliksi kirjepostia nopeammin. Alueellisia eroja on kuitenkin myös paketeissa.

”Näillä näkymin puhumme päivästä tai kahdesta, kun lakon jälkeen pakettipuolella olemme kokonaisuudessaan siinä tilanteessa kuin normaalistikin olisimme”, Ainasoja kommentoi.

Juttua päivitetty sovun saavuttamisen jälkeen klo 10.46.