Usean yhtiön hallituksessa toiminut vuorineuvos Jorma Eloranta näkee, että hyvän hallintotavan merkitys korostuu yrityksissä erityisesti Posti-kiistan kaltaisissa vaikeissa tilanteissa.

”Ei siitä yksinkertaisesti tule mitään, jos yhtiön hallitus tai toimitusjohtaja tekee päätöksiä ja sitten joku henkilöstössä sanoo, että mennään kysymään meidän ministeriltä ensiksi mitä tehdään. Sellainen toimintatapa ei osakeyhtiössä ole mahdollinen tai ei ainakaan viisas”, Eloranta sanoo.

LUE MYÖS:

Eloranta kysyi Twitterissä Posti-kiistan liittyen, että olisiko selkeämpää, ettei omistajan edustaja kommentoi asioita, jotka kuuluvat yhtiön johdon vastuulle.

”Ei vaikka tiedotusvälineet ahdistelevat. Selkeä työnjako omistajat- hallitus- tj on suomalaisen corporate governancen ydintä”, Eloranta kirjoitti.

Ei veronmaksajien piikkiin

Posti-kiista on herkässä tilanteessa, eikä Eloranta halua ottaa itse kiistaan kantaa. Yleisemmällä tasolla Eloranta toteaa Postin tilanteen olevan hankala, kun monopolissa aiemmin toiminut yhtiö kohtaa markkinatalouden.

”Jotkut onnistuvat transformaatiossa, jotkut kipuilevat ja häviävät kilpailussa. Esimerkiksi Neste on onnistunut uudistumaan, Posti on kipuiluvaiheessa, ja vaikealta näyttää. Veronmaksajien piikkiin ei voi panna kaikkia ongelmatapauksia”, Eloranta arvioi tänään.

Elorannan mukaan keskustelussa omistajapolitiikasta pitää erottaa valtion sataprosenttisesti omistamat yhtiöt ja muut yhtiöt.

”Myös niissä yhtiöissä, jotka ovat sataprosenttisesti omistettu, omistaja tekee päätöksiä yhtiökokouksessa”, Eloranta sanoi.

Asiasta on selvä lainsäädäntö ja selvät pelisäännöt.

”Sitten kuitenkin tämä poliittinen paine synnyttää sitä, että tulee muunlaisia menettelyjä”, Eloranta sanoi.

LUE MYÖS:

Eloranta on toiminut muun muassa Metson toimitusjohtajana ja Nesteen hallituksen puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Stora Enson hallituksen puheenjohtaja.

Elorannankin uralla valtion omistajaohjauksen haasteet ovat tulleet vastaan. 2015 Nesteen nimitystoimikunta esitti yksimielisesti hallituksen palkkioiden nostamista. Omistajaohjauksesta silloinkin vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd) kuitenkin torppasi esityksen, kun asiasta nousi julkinen kohu.

Elorannan mukaan vaikuttaa siltä, että valtion omistajaohjauksen haasteellisuus näyttää olevan ikuisuuskysymys.

”Kysymys ei ole ihmisten pahuudesta tai ilkeydestä, vaan poliittisen toiminnan tavoite on saada kannatusta omille ajatuksille ja puolueen ajatuksille. Yrityksen tavoite on puolestaan saada yritys menestymään vastuullisesti, kestävällä tavalla ja tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Lähestymistavat ovat erilaisia ja niitä näyttää olevan vaikea sovittaa yhteen”, Eloranta sanoi.

LUE MYÖS:

Tukilakot uhkaavat maanantaina

Postin työriita on kuumentunut viime päivinä. Luvassa on poikkeuksellisen tiivis työmarkkinaviikonloppu. Posti-riitaan haetaan ratkaisua ennen maanantain isoja tukilakkoja.

Työriitaa setvivät selvityshenkilöt aloittivat työnsä tänä aamuna. Selvityshenkilöiden tavoitteena on saada työnsä valmiiksi mahdollisimman pian, viimeistään sunnuntaina.

Postin työriidassa hiertää kiista pakettilajittelijoista. Jos ratkaisu kiistaan löytyy, pitää vielä PAU:n ja Paltan kokoontua valtakunnansovittelijan johdolla sovitteluun varsinaisen pääriidan osalta ja löytää sopu.

Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan PAU:n ja Paltan välistä Postin työriitaa sovitellaan tarvittaessa viikonloppuna.

Postin työriita on paisunut isoksi, mutta koko työmarkkinakierroksen kannalta keskeistä on, mitkä ovat kierroksen päänavauksen askelmerkit.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluista on päänavausta odotettu. Näissäkin neuvotteluissa on kitkaa riittänyt. Neuvotteluissa on kuitenkin päästy eteenpäin, ja tähän mennessä ilmoitetut ylityökiellot ovat päättymässä tämän viikon lopussa.

Tällä tietoa Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat neuvottelupöydässä jälleen sunnuntaina. Kova yritys on päällä, että ratkaisu saataisiin pikku hiljaa aikaan. Avoimia asioita on kuitenkin edelleen.

LUE MYÖS: