Palvelualojen työnantajat Palta ei ole tiedotteen mukaan saanut työriitalain edellyttämiä virallisia lakkoilmoituksia Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUlta.

”Työnantajapuoli on julkisuudessa esitettyjen tietojen varassa”, tiedotteessa sanotaan.

Posti puolestaan tiedottaa arvioivansa lakon mahdollisia vaikutuksia ja tiedottavansa lisää, kun tarkemman arvion antaminen on mahdollista ja PAUlta on saatu viralliset lakkoilmoitukset.

PAU ilmoitti aiemmin tiistaina aloittavansa marraskuussa Postissa noin 9 000 työntekijää koskevat lakkotoimet, jos työnantajan kanssa ei päästä sopuun tes-neuvotteluissa.

”Mikäli tieto pitää paikkansa, olen pettynyt. Lakko ei ole oikea tapa löytää ratkaisua tilanteeseen, vaan asioista pitäisi pystyä sopimaan neuvotteluteitse. On surullista, että PAU antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta samana päivänä, kun neuvotteluosapuolet ovat menossa vapaaehtoiseen sovitteluun”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

PAU ja Palta neuvottelevat parhaillaan Postin työehtosopimuksesta. Tiistaina on tarkoitus jatkaa neuvotteluita valtakunnansovittelijan luona.

Ala on murroksessa ja kirjeposti vähenee. Työnantajapuoli hakee neuvotteluista ratkaisua, joka huomioisi tämän ja kilpailutilanteen.

”Emme ole esittäneet työehtosopimuksen vaihtamista, vaan nykyisen sopimuksen kehittämistä lähemmäs Postin kilpailijoiden noudattamaa Jakelualan sopimusta. Olemme myös taanneet nykyisiä palkkoja sekä keskeisiä lisiä vastaavan ansion säilymisen sopimuskauden ajaksi. Tavoitteenamme on mahdollistaa Postin pärjääminen myös tulevaisuudessa ja sitä kautta turvata työpaikkoja sekä luoda niitä myös lisää”, Aarto sanoo.

Palta on aiemmin kertonut, että työnantajan tavoitteena on nykyisten työehtosopimusmääräysten korvaaminen soveltuvin osin Jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä siten, etteivät nykyiset henkilökohtaiset palkat laske tulevalla sopimuskaudella. Myös ilta- ja yötyölisiä vastaavan ansion on taattu säilyvän nykyisellä tasolla sopimuskauden ajan.

Paltan ja PAU:n välisten neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Voimassa oleva työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa.

”Häiriöitä voi syntyä”

Posti toivoo, että sopu löytyisi mahdollisimman pian.

”PAU ei kanna vastuuta lakoista aiheutuvista haitoista tai häiriöistä, ja pelkkä lakonuhka on asiakkaillemme ikävä uutinen. On erittäin ikävää kaikille osapuolille ja erityisesti asiakkaillemme, että tulevaisuuden työpaikat turvaavien ratkaisujen sijaan näemme jälleen työtaistelutoimia”, Yrjö Eskola Postipalveluista sanoo.

Hän myös korostaa, ettei Posti hae neuvotteluista palkanalennuksia seuraavalla sopimuskaudella.

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja sanoo tiedotteessa Postin varautuvan lakkoihin poikkeusjärjestelyin, jotta asiakkaille luvatut palvelut pystyttäisiin takaamaan mahdollisimman hyvin.

”Häiriöitä voi kuitenkin syntyä, jos lakot toteutuvat”, hän sanoo.