Useat tiedotusvälineet kertovat, että Postin työehtokiistassa lähestytään ratkaisua. Pakettilajittelijoiden kiistaa, johon ei sunnuntaina löytynyt ratkaisua, on median mukaan soviteltu kulisseissa maanantaina lakkopaineen yltyessä.

Edistysaskeleesta ensimmäisenä kertoneen Ilta-Sanomien mukaan pakettilajittelijoita koskeva liikkeenluovutus ja työehtosopimuksen siirto ollaan vetämässä takaisin tavalla, joka tyydyttää myös PAU:ta. Myös Iltalehden lähteen mukaan Posti Palvelut on palauttamassa pakettilajittelijat takaisin PAU:n sopimukseen.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo sovun löytyvän, mutta kertoo Demokraatille, että hän ei ole maanantaina ollut neuvottelemassa sovintoesityksestä eikä hänelle ole sellaista esitelty. Jos ratkaisu siis on löytynyt, se on Postin tai valtio-omistajan käsialaa.

Sunnuntaina esitetty ratkaisuesitys kaatui Medialiiton vastustukseen. Medialiitto on osapuoli tes-sopimuksessa, johon Posti on siirtänyt pakettilajittelijat.

Muut osapuolet olivat jo sunnuntaina valmiita hyväksymään erillistyöryhmän ratkaisuehdotuksen.

”Posti Group Oyj:n hallitus päätti tänään, että Posti on valmis hyväksymään pakettilajittelijoita koskevaan liikkeenluovutukseen liittyviä asioita selvittäneen työryhmän esitykset Suomen taloutta uhkaavien mittavien tukityötaistelujen välttämiseksi”, Posti tiedotti sunnuntaina.

Selvityshenkilöiden ratkaisussa esitettiin, että siirtyvän henkilöstön työsuhteissa noudatettaisiin PAU:n ja Paltan välisen sopimuksen ehtoja erikseen solmittavan yrityskohtaisen työehtosopimuksen mukaisesti. Tämä yrityskohtainen sopimus olisi ollut voimassa ainakin vuoden 2022 loppuun asti.

”Selvitystyöryhmän ehdotus oli Postin näkemyksen mukaan erittäin poikkeuksellinen, koska siinä puututtiin yhtiön järjestäytymisoikeuteen. Posti on tavoitellut työehtomuutoksia pakettilajitteluun, koska verkkokaupat sekä kuluttajat odottavat toiminnaltamme jatkuvasti lisääntyvää joustavuutta. Tukilakkojen myötä kärjistyneessä tilanteessa Posti pitää kuitenkin tärkeänä pyrkiä vastuullisesti sopimaan asioista”, Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto jatkoi tiedotteessa.

Maanantaina yhä yltyvät tukilakkoilmoitukset ovat entisestään kasvattaneet painetta saada kiista ratkaistua. LUE LISÄÄ: