Turussa TP Art&Nails -kynsistudiota pitävä yrittäjä Tiia Puputti kertoo, että vaikka hän ei itse käytä Postin palveluita, myötäahdistus pienyrittäjäpiirissä alkaa olla suuri.

”Meillä on Kipinä Yritystalossa yrittäjäyhteisö, jossa on paljon pieniä yrittäjiä. Kauneusalan yrittäjiä on mukana muutama, jotka järjestävät kauneusiltoja. Illoissa pitäisi myydä tuotteita, mutta ne eivät ole nyt tulleet postissa”, Puputti kertoo.

Nokkelat yrittäjäsisaret keksivät kuitenkin keinon tähän hätään.

”Lainasin heille oman varastoni, jotta tilaisuuksia ei tarvinnut perua. Se on kuitenkin ainoa hyvä puoli, koska myynti kauneusilloista tulee käytännössä minulle. Tuotteet, joita näissä tilaisuuksissa piti todellisuudessa myydä, on jo maksettu, ja ne tulevat sitten jossain vaiheessa, kun lakko loppuu.”

LUE SEURAAVAKSI:

Kauneusalalla pyörii jatkuvasti myös koulutuksia.

”Koulutustuotteet seisovat jossakin lajittelukeskuksessa eikä niitä saa ulos sieltä. Yrittäjät ovat soittaneetkin ja kysyneet, saako itse tulla hakemaan, mutta vastaus oli aivan suora, että ei saa tulla.”

Harmia koituu myös siitä, että jumiin jäänyt toimitus on saattanut lähteä takaisin ulkomaille.

”Näin kävi juuri ripsiyrittäjälle, jonka tarviketilauksen saapumisesta ei ollut tullut yrittäjälle tietoa, ja lähetys oli lähtenyt takaisin lähetysmaahansa ulkomaille.”

Uudelleentilaus tai -lähetys aiheuttaa lisää viivästystä ja kuluja.

”Kyse on hyvin pienistä yrittäjistä, ja on vielä sesonkiaika, kun joulu on tulossa.”

LUE SEURAAVAKSI:

Naisyrittäjäryhmässä ollaankin sitä mieltä, että katastrofin ainekset ovat kasassa, koska nyt pitäisi olla vuoden paras myyntiaika.

Puputin tarvitsemat toimitukset ovat toistaiseksi kulkeneet perille PostNordin kautta, mutta nyt laajenevat tukilakot vaikuttavat yhä enemmän myös PostNordiin.

”Myös minulle tulee se tilanne eteen, että jos oma varastoni ei riitä, enkä saa tilaamiani rakennekynsituotteita Tanskasta, en pysty ottamaan asiakkaita vastaan. Se voi johtaa jopa siihen, että asiakkaiden varaamia aikoja pitää perua, jos ei ole tuotetta, millä tehdä.”

LUE SEURAAVAKSI:

Erään samaisen naisyrittäjäverkoston kampaajan hiusvärit ovat jumittuneet kuljetukseen, ja kampaaja on joutunut perumaan tai siirtämään asiakkaiden kampaamoaikoja. Leikkauksia voi vielä tehdä, mutta värjäyksiä ei. Myös yrittäjärinkiin kuuluva kukkakauppias on huolissaan. Tuorekukat pitäisi saada Ruotsista laivalla Suomeen, joten kukkakauppa on pulassa, koska vaihtoehtoinen kuljetustapa Pohjois-Suomesta kestäisi liian kauan.

”Haittavaikutus alkaa olla todella suuressa mittakaavassa hyvin pienillä yrittäjillä. Nyt täytyy itse katsoa, että varastossani on kaikki mahdollinen. Panttaan tilaamista, koska en tiedä milloin saan tuotteita”, Puputti sanoo.

Verkkokauppa ja joulumyynti seis

Moni yrittäjä on vaihtanut verkkokaupoissaan sanat ”postitus” ja ”postimaksu” sanoihin ”toimitus” ja ”toimitusmaksu”, mutta verkkotilaukset ovat selvästi hyytyneet kasvavan epävarmuuden myötä.

Kipinässä kivijalkamyymälää sekä Ruusutarha-verkkokauppaa pitävä Sanna Lappinen on myös täysin tuskastunut tilanteeseen. Lappinen myy käsintehtyjen tekokukkien lisäksi lastenvaatteita tilaustyönä. Suuri osa Lappisen tilauksista ja samalla tuloista muodostuu ennakkotilauksista. Asiakas voi tilata toiveensa mukaisen lasten luomupuuvillavaatteen, ja tuote valmistetaan tilauksesta käsityönä Latviassa.

”Kaksi isoa lähetystä on nyt ollut jumissa kaksi viikkoa. Asiakkaat ovat maksaneet niistä tilauksista jo. Menetän nyt koko ajan asiakkaita ja rahaa, koska myös kaikki joulumyyntituotteeni ovat siellä. Puhutaan isoista rahoista. Tämä on todella väärin.”

Kysymys on siitä, että Lappisen lähetys ei ole päässyt lentorahdin kyytiin, mutta se on otettu sisään.

”Suomeen ei ole toimitusta tällä hetkellä, vaan kaikki Latviasta tulevat lähetykset ovat pannassa niin kauan, kunnes lakkoon tulee helpotusta. Lähetys on kuitenkin kirjattuna sisään.”

Lappinen kertoo, että yrityksen verkkokauppa on käytännössä täysin seisahtunut, koska ihmiset eivät uskalla nyt tilata – siitä huolimatta, että toimitukset tehdään Matkahuollon kautta.

Tuotteiden jumittuminen vaikuttaa Lappisen verkkokaupan lisäksi myyntituotteisiin myös myymälässä.

”Tällä hetkellä joulumyynnin vaatteeni ovat siellä lentorahtia odottamassa. Samalla on kustannuksia myös pienestä myymälästäni, eli koko ajan rahaa vaan menee.”

LUE SEURAAVAKSI: