Palvelualojen työnantajat Palta sekä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ovat jatkaneet neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta tänään. Työnantajapuoli eli Palta ja Posti kertovat tilanteesta tiedotteessa.

Neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Nämä neuvottelut eivät koske aiemmin esillä ollutta pakettilajittelun henkilöstöä, joskin Paun valtuusto on todennut, etteivät alan neuvottelut pääty, ennen kuin pakettilajittelijat ovat sen piirissä.

Posti ja Medialiitto ovat ilmoittaneet, että pakettilajittelijoihin sovelletaan marraskuun alusta lähtien Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakelua koskevaa työehtosopimusta. LUE LISÄÄ:

Paltan mukaan syksyn tes-neuvotteluissa pyritään löytämään ”kestäviä ratkaisuja, joilla voidaan lisätä Postin toiminnan joustavuutta ja vastata erittäin kilpaillun ja vahvassa murroksessa olevan markkinan asettamiin haasteisiin”.

”Postin neuvotteluesitys ei sisällä palkanalennuksia tulevalle sopimuskaudelle. Tavoitteena ovat siis joustavat, rakenteeltaan samantasoiset ehdot kuin kilpailijoilla”, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

”Konkreettinen esimerkki haettavista ratkaisuista on, että kirjeitä voitaisiin jakaa aamun sanomalehden jakelun yhteydessä. Postin ja PAU:n välinen erillinen sopimus kieltää tämän. Suomessa toimii Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä, jotka kaikki jakavat kirjeitä aamujakeluna.” LUE MYÖS:

Postipalvelut-liiketoimintaryhmän johtaja Yrjö Eskola muistuttaa, että Posti on historiansa suurimmassa murroksessa, koska paperipostin määrä laskee kiihtyvällä tahdilla. Posti jakaa suomalaisiin koteihin nyt keskimäärin noin viisi osoitteellista lähetystä viikossa, parin vuoden päästä enää kolme. Tiedotteen mukaan ”muutos on välttämätön, mutta kivulias”.

”Emme hae Paltan ja PAU:n välisissä työehtosopimusneuvotteluissa palkanalennuksia tulevalle sopimuskaudelle, mutta ratkaisuja toiminnan joustavuuden lisäämiseksi ja kilpailukykymme säilyttämiseksi on löydettävä pian”, Eskola sanoo.

”Jaamme niin kauan kun jaettavaa on, mutta koko postialalla käynnissä oleva muutos etenee nopeasti ja nostaa kirjekohtaista hintaa kestämättömälle tasolle ilman uusia toimenpiteitä kustannusten hillitsemiseksi.” LUE LISÄÄ:

Noin 96 prosenttia Postin jakelumääristä kertyy kilpailluista palveluista, jota käsittävät yrityskirjeet, lehdet, paketit ja muut lähetykset. Säännellyn yleispalvelun osuus on noin 4 prosenttia lähetyksistä.

Muutokset koko postialalla johtuvat digitaalisuuden erittäin voimakkaasta kasvusta. Kirjeiden jakelumäärä Suomessa on puolittunut kymmenessä vuodessa ja tänä vuonna postin määrä laskee noin 15 prosentin vauhtia, kun muun muassa julkinen sektorin luopuu paperipostista. Postille tämä tarkoittaa noin 70 miljoonan euron liikevaihdon menetystä vuosittain.

Vaikka paperipostin volyymilasku on syönyt Postin liikevaihtoa, yhtiö on samaan aikaan onnistunut kasvattamaan liikevaihtoa paketti- ja verkkokaupan sekä logistiikkaratkaisujen puolella strategiansa mukaisesti. Tiedotteen mukaan Postin tulevaisuutta rakennettaessa, kasvua on haettava yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta.

Seuraavan kerran neuvotteluosapuolet tapaavat ensi maanantaina 14. lokakuuta.

LUE LISÄÄ: