Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto pitää PAU:n lakon alkamista maanantaina enemmän kuin todennäköisenä.

”Ihme pitäisi tapahtua, jos lakko voitaisiin vielä välttää”, Aarto sanoo.

LUE MYÖS:

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan neuvottelut Postin työehtosopimuksesta ovat olleet pahasti jumissa.

Sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla huomenna.

”Itse kyllä suhtaudun aika skeptisesti, että tässä olisi mikään muuttunut sillä tavalla, että asiat lähtisivät etenemään kohti sopimusta”, Aarto sanoo.

LUE MYÖS:

Jos tilanne ei miksikään muutu, ei Aarto näe järkeä sovittelujen jatkamiselle huomisen jälkeen ennen lakkoa.

”Mikä se tilanne on, tietenkin riippuu huomisesta tapaamisesta. Valtakunnassovittelija ohjaa tätä prosessia, niin se on hänen päätöksensä”, Aarto sanoo.

PAU:n puheenjohtajan ­Heidi Nieminen arvioi eilen, että PAU:n lakon alkaminen ensi maanantaina näyttää todennäköiseltä.

PAU on ilmoittanut, että postin- jakelu, käsittely ja kuljetus ovat lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Työnantajan tavoite on lisätä Postin toiminnan joustavuutta korvaamalla nykyiset PAU:n työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen määräyksillä.

LUE MYÖS:

”Lähetys voi olla perillä vasta viikkojen päästä”

Lakolla on toteutuessaan isoja vaikutuksia.

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja arvioi, että tämän viikon lopulla postitettava kirje saattaa pahimmassa tapauksessa olla perillä vasta ensi vuoden puolella. Näin voi Ainasojan mukaan käydä, jos PAU:n lakko toteutuu.

LUE MYÖS:

”Pahimmillaan lähetys voi olla perillä vasta viikkojen päästä lakon päättymishetkestä, jos lakot ovat kestäneet ilmoitetut kaksi viikkoa. Alueelliset erot tulevat olemaan kuitenkin suuria. Osa lähetyksistä voi mennä ihan normaalissa aikataulussa”, Ainasoja arvioi eilen.

”Minkään tyyppinen poliittinen ratkaisu ei tilannetta miksikään muuta”

Aarton mukaan he varautuvat siihen, että jos sopua ei synny, niin lakko alkaa PAU:n ilmoituksen mukaisesti maanantaina.

”Perusongelma tässä näyttää olevan se, että asia ei ole niin sanotusti kypsä ratkaisulle. Jos lakko alkaa, niin antaa ajan kulua ja odottaa rauhassa hetkeä jolloin olosuhteet ratkaisun syntymiselle olisivat otollisemmat”, Aarto sanoo.

Postin tilanne on nostanut jo lämpöjä poliittisella kentällä. Aarton mukaan Paltan näkökulmasta kyse on normaaleista työehtosopimusneuvotteluista. Hänen mukaansa ratkaistavat ongelmat ovat todellisia.

”Ratkaisut voidaan löytää ainoastaan sopimuspöydässä neuvotteluteitse. Minkään tyyppinen poliittinen ratkaisu ei tätä tilannetta miksikään muuta. Sen takia uskon ja toivon, että tilanne myöskin poliittisessa mielessä rauhoitetaan ja osapuolten annetaan rauhassa hakea ratkaisua. Ratkaisua syntyy sitten, kun se on syntyäkseen”, Aarto sanoo.

Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan minkään tyyppinen poliittinen ratkaisu ei tilannetta miksikään muuta.