Ilmailualan Unioni IAU ry varoittaa tukitoimista, joilla tuetaan PAU:n tavoitteita Postin työehtoja koskevassa työriidassa.

IAU jätti torstaina valtakunnansovittelijalle ja työnantajapuoli Paltalle ennakkoilmoituksen myötätuntotyötaistelusta. Toteutuessaan IAU:n ilmoittavat tukitoimet kohdistuisivat postin käsittelyyn lentoasemilla. IAU perustelee tukilakkoaan sillä, että ”Posti on ryhtynyt hankkimaan ja kouluttamaan vuokratyövoimaa tarkoituksenaan murtaa tällä tavoin PAU:n työtaistelutoimet”.

”Näin tehdessään Posti rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, joihin myös Suomi on sitoutunut. Vuokratyövoiman käyttö laillisen työtaistelun rikkojana on niissä nimenomaisesti kielletty.”

Toteutuessaan IAU:n tukitoimet alkavat maanantaina 11. marraskuuta ja päättyvät sunnuntaina 24. marraskuuta. Tukitoimien ehtona on, että Posti käyttää PAU:n lakon aikana ulkopuolista työvoimaa työnseisauksen piiriin kuuluvissa työtehtävissä.

”Tukitoimet toteutetaan myötätuntotyötaisteluna, jonka aikana IAU:n jäsenet eivät osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla.”

”Nyt annetun ennakkoilmoituksen mukaisen myötätuntotyötaistelun ohella IAU voi myöhemmin ilmoittaa myös muista tukitoimista Postin työriidassa, jos sellainen katsotaan aiheelliseksi”, ilmoittaa IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari.

Työnantajapuoli Palta pitää tukilakkouhkaa valitettavana. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto katsoo, että sovinto Postin työehtoja koskevassa kiistassa pitää löytää neuvotellen, ei painostamalla.

”Neuvottelut Paltan ja PAU:n välillä ovat käynnissä ja prosessi valtakunnansovittelijan kanssa on vasta alussa. Tilanteeseen ei tarvita uusia hämmentäjiä. Nyt olisi aika keskittyä etsimään tosissaan yhteistä ratkaisua turhien painostustoimien sijaan.”

Paltan ja PAU:n neuvottelut Postin työehtosopimuksesta jatkuvat maanantaina valtakunnansovittelijan toimistolla. Voimassa oleva työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa.

Posti varoitti torstaina, että PAU:n lakko saattaisi aiheuttaa viivettä postinjakeluun jopa viikoiksi. Painettujen lähetysten, kuten kirjeiden, lehtien ja mainosten, jakeluhäiriöiden lisäksi pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä.

Postin tiedotteen mukaan lakko ei kuitenkaan koskisi kaikkia Postin palveluita.

”Sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. Myös varastopalvelut ja rahtipalvelut toimivat normaalisti ilmoitetun lakon aikana”, Posti kertoo.

PAU:n sopimuksen piirissä on vain osa Postin henkilöstöstä.

Posti pyrkii takaamaan toimintansa mahdollisen lakon aikana palkkaamalla väliaikaista työvoimaa. IAU:n tavoin myös PAU on tuominnut tämän jyrkästi.