Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittavat tänään neuvottelut viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehdoista.

Samoissa neuvotteluissa on määrä puida kiistaa pakettilajittelijoiden työehdoista. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) jäädytti Postin päätöksen siirtää pakettilajittelijat halvemman työehtosopimuksen piiriin, ja kiista on määrä ratkaista tänään alkavissa neuvotteluissa.

Posti ilmoitti siirtävänsä 700 pakettilajittelijaa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakajien työehtosopimuksen piiriin, mikä johti lakkoihin viikko sitten.

Palkkasuunnitelmat ovat aiheuttaneet hämmennystä. PAU:n mukaan kyseisessä työehtosopimuksessa palkat ovat 30–50 prosenttia pienemmät, Postin mukaan ero taulukkopalkoissa on 20–25 prosenttia, mutta päälle tulee suoritepalkkio.

LUE LISÄÄ: Liittopomo tyrmistyi: Mitä kansanedustaja sanoi Postin palkoista tv:ssä? – ”Tämä on ensimmäinen kerta kun kuulen tästä”

Pääministeri Antti Rinne (sd) lupaili Ylen Ykkösaamussa, ettei Postin työntekijöiden palkkoja leikata.

”Emme tule hyväksymään ihmisten palkanalennuksia. Vuosia on Postin sisällä jatkunut tilanne, jossa porukkaa pistetään pellolle, vaaditaan palkkojen alentamista, haetaan keinoja joilla voidaan sitä hyvin pienestä tulosta, jota postilaisille maksetaan kuukaudessa palkkaa, vielä leikata. Se ei ole oikea tapa hoitaa näitä asioita. Tilannetta kärjistää se, että samaan aikaan Postin johdon palkkiot ovat nousseet merkittävästi”, pääministeri sanoi Ylelle lauantaina.

LUE MYÖS: Antti Rinne tapaus Postista Ylellä: ”Käsittämätöntä”

Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa.

”Tavoitteenamme on, että neuvotteluissa löydetään kestävä ratkaisu, joka vastaa erittäin kilpaillun markkinan asettamiin haasteisiin ja joka mahdollistaa Postin pärjäämisen myös tulevaisuudessa”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

”Postin tilanne on malliesimerkki voimakkaasti muuttuneesta toimintaympäristöstä, jossa perinteisen toimijan on sopeuduttava uuteen tilanteeseen. Neuvotteluissa on löydettävä rakenteellisia muutoksia, jotta töitä olisi myös jatkossa.”

Paltan mukaan Posti on ennätysvauhtia laskevan kirjemäärän ja kiristyvän kilpailun vuoksi välttämättömän uudistumisen edessä. Kirjemäärän lasku vähentää vuosittain yhtiön tuloja Paltan arvioon mukaan noin 70 miljoonaa euroa.

Palta muistuttaa, että postipalveluiden kilpailun vapautumisen myötä kirje- ja lehtijakelussa toimii nykyään Postin ohella 16 jakeluyhtiötä, jotka noudattavat eri työehtosopimusta kuin Posti.

”Muissa jakeluyhtiöissä noudatettavien työehtojen kustannustaso on Postin noudattamaa PAU:n työehtosopimusta merkittävästi alhaisempi. Tilanne on Postin pärjäämisen kannalta kestämätön.”

”Olemme jo vuosia yrittäneet neuvotella PAU:n kanssa ratkaisua tilanteeseen. Viimeinen yritys päättyi tuloksettomana kesäkuussa. Nyt on viimeinen hetki yrittää sopia tilanteen edellyttämistä muutoksista Postin omiin työehtoihin.”

Yhteensä Paltan ja PAU:n välisten neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä.

Posti siirsi jo aiemmin 2700 sanomalehdenjakajaa kyseisen edullisemman työehtosopimuksen piiriin vuonna 2017 perustettuaan uuden tytäryhtiön. Posti yritti siirtää saman Posti Palvelut Oy:n palvelukseen 700 lajittelutyöntekijää paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmästä.

Lue lisää:

Tapaus Posti: Li Andersson puolustaa ministerin toimia – ”Yhtiön hallituksen pitää nauttia omistajan luottamusta”

Postin temppu yllätti yrityspomot totaalisesti: ”Hävytöntä – Mistä tuulesta tämä työehtosopimus on revitty?”