Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho kommentoi Puheenvuoro-blogissaan Postin nurmikonleikkuusta lähtenyttä julkista keskustelua.

Ilta-Sanomat kertoi hiljattain postinjakajan tuohtuneen tiedosta, että jakajat alkavat tehdä ruohonleikkuuta 0,67 euron tuntipalkalla.

– Korvaus on alle euron. Työn fyysisyyteen nähden korvaus on pieni, suorastaan mitätön, postinjakaja Jaana Mantila kritisoi.

Isoaho ihmettelee reaktiota.

– Mistä on kysymys? Eihän palkka voi olla alle euron tunnilta? Ei se olekaan, vaikka kyseisessä artikkelissa onkin uutisen arvoiseksi nostettu ammattiliitto PAU:n laskelma, jonka mukaan postinjakajalle jäisi ruohonleikkuusta 0,67 euron tuntipalkka. On syytä huomata, että tämä mainittu summa on normaalin palkan päälle maksettava korvaus, jos henkilö suostuu tekemään nurmikonleikkuutyötä postinjakamisen ohella, Isoaho kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Postinjakaja tuohtui nurmikonleikkuusta, mutta siivooja veti pitemmän korren

– Miksi ihmeessä nurmikonleikkuusta pitäisi maksaa lisää tilanteessa, jossa työntekijän työpäivä ei täyty ilman tätä uutta tehtävää? Isoaho kysyy.

Hänen mielestään voisi olla tarpeen keskustella siitä, onko oikein, että työntekijä vaatii lisäkovarusta siitä, että tekee koko sovitun ajan työnantajan osoittamia töitä.

– Ymmärrykseni mukaan postin työehtosopimuksessa on sovittu säännönmukaisesta työajasta, johon kukin työntekijä on sitoutunut. Esimerkiksi sanomalehdenjakelutyössä kokoaikaisen työntekijän säännöllinen työaika on 38 tuntia ja 15 minuuttia viikossa. Arkijärjellä ajateltuna pitäisi olla ihan sama, kuluuko henkilön työaika postia jakaen vai nurmikkoa leikaten, Isoaho kirjoittaa.

– Surullista on se, jos työntekijä todella luulee saavansa palkkaa vain 0,67 euroa tunnilta, eikä ajattele asiaa lainkaan kokonaistyövelvoitteensa näkökulmasta katsottuna. Ei ihme, että ihmiset kokevat katkeruutta, Isoaho jatkaa.

Isoahon mielestä nykyisessä työehtosopimusmaailmassa ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia toimintaympäristön joustoille.

– Kyse ei ole työnantajan ilkeydestä, kun se ehdottaa työntekijälle muutosta toimenkuvaan. Kyse on eloonjäämistaistelusta ja työpaikan mahdollistamisesta myös tulevaisuudessa, Isoaho uskoo.

Aiemmin viestintäkonsultti Pasi Sillanpää kirjoitti Puheenvuorossa, että ”Posti paljasti työelämän typeryyden”. Sillanpää oli sitä mieltä, että Suomessa on liian monimutkainen sääntöviidakko joustaville muutoksille.

Lue lisää: Ruohonleikkuukiista: ”Posti paljasti työelämän typeryyden”