Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen aikomus luopua kahden kuukauden palkastaan saa osakseen kritiikkiä julkisuudessa. Kyse on kahdesta 46 000 euron bruttokuukausipalkasta ilman lomarahoja. Malisen vuosittainen kiinteä kokonaispalkka oli viime vuonna 610 924 euroa. Lisäksi hän sai viime vuonna bonusta vajaat 83 000 euroa sekä kannustimia vajaat 300 000 euroa.

”Postin toimitusjohtaja Malisen luopuminen 2 kuukauden palkasta on ylimielinen ilmaisu solidaarisuudesta työntekijöille joilta leikataan ikuisiksi ajoiksi 30 [tai] 50 prosenttia palkasta. Samat prosentit myös johdon palkkoihin ikuisiksi ajoiksi”, tviittaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

LUE MYÖS: Postin toimitusjohtaja aikoo luopua 2 kk:n palkastaan – ”Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä”

Vasemmistoliiton kansanedustajat Veronika Honkasalo ja Pia Lohikoski kutsuvat palkasta luopumista tempuksi.

”Postin pääjohtajan tulot olivat viime vuonna n 82 000 euroa kuukaudessa. Ongelmana on siis täysin kohtuuton tulotaso. Se, että tässä tilanteessa luopuu kahden kuukauden palkasta ei muuta ongelman pihviä, vaan vaikuttaa lähinnä ’hyväntekeväisyystempulta’”, tviittaa Veronika Honkasalo.

”Tarvitsemme Postin, joka keskittyy tuottamaan palveluita, eikä tekemään voittoa”, linjaa puolestaan Pia Lohikoski.

”Postin nykyisen johdon ei toki pidä saada kohtuutonta palkkaa. Mutta mihin tälläistä kahta kuukautta koskevaa julkisuustemppua tarvitaan? Todellinen ongelma, Postin työehtoshoppailu ja työntekijöiden palkanalennukset eivät saa jäädä tämän markkinointitempun varjoon”, Lohikoski jatkaa Facebookissa.

Tutkijatohtori Henrik Rydenfelt arvelee, että kyseessä on ”ehkä ensimmäinen kerta, kun toimitusjohtaja lähtee varsinaiseen palkka-aleen”.

”Saattaa jäädä viimeiseksi, koska ei lopulta vaikuta kriittiseen keskusteluun”, hän tviittaa.

LUE MYÖS: PAU: Posti halpuutti jo 2700 lehdenjakajan palkat – ”Koko henkilöstö vaihtuu kerran vuoteen, ei siellä kukaan halua olla”

PAU pysäytti postin käsittely- ja lajittelutoiminnot eilen illalla. Työtaistelu jatkuu 4.9. asti. Syynä kiistaan on Postin viimeviikkoinen ilmoitus, että se siirtää pakettilajittelun työntekijöitä halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU:n mukaan tämä tarkoittaa muun muassa roimaa laskua palkkoihin.