Irtisanominen vaatii jatkossakin työsuhteen velvoitteiden rikkomisen sekä painavan syyn, sanoo työministeri Jari Lindström (sin.).

–Kyse on tahtotilan ilmaisusta, lainsäädäntöä ryhdytään valmistelemaan. Valmistelussa pysytään perustuslain, ILO:n sopimusten ja EU-lainsäädännön rajoissa. Villiä kenttää ei ole aikomus tehdä, Lindström sanoo Kauppalehdelle.

Hallitus ilmoitti kehysriihen yhteydessä aikovansa vielä tämän vuoden aikana muuttaa työsopimuslakia irtisanomisehtojen osalta. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) täsmensi, että tavoitteena on hakea uutta tasapainoa yksilöllisten ja kollektiivisten irtisanomisperusteiden välillä.

Kollektiivisilla irtisanomisperusteilla viitataan tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin irtisanoa. Mykkäsen mukaan hallitus haluaa pohtia, voidaanko näistä syistä antaa Suomessa potkuja liian helposti. Vastaavasti yksilöllisiä irtisanomisperusteita halutaan höllentää etenkin yt-lain ulkopuolella olevien pienten yritysten osalta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väläytti Talouselämän haastattelussa, että esimerkiksi autonkuljettaja voitaisiin irtisanoa ainakin määräajaksi, jos hän saisi ajokieltoa esimerkiksi kolmen sakon jälkeeni. Työministeri Lindströmin näkemys uudistuksesta on selvästi hillitympi.

Työsopimuslain uudistuksen yhteydessä halutaan helpottaa alle 30-vuotiaiden palkkaamista määräaikaisiin työsuhteisiin. Kolme kuukautta työttömänä olleet nuoret voisi hallituksen kaavailuissa rekrytoida määräajaksi ilman erillisiä perusteita tehtävän määräaikaisuudelle.

Hallituksen aikeet ovat herättäneet työmarkkinatoimijoissa vastakkaisia reaktioita. Suomen Yrittäjät arvioi, että uudistusten työllisyysvaikutus tulee olemaan suuri. Kolme neljästä yrittäjästä katsoi järjestön viime syksynä tehdyssä kyselyssä, että irtisanomisperusteiden keventäminen kannustaisi palkkaamiseen.

Työntekijäpuolella SAK sanoo hallituksen suunnitelmien olevan kohtuuttomia. Ne kasvattavat keskusjärjestön mukaan työelämän epävarmuutta ja heikentävät työntekijöiden suojaa. STTK:n mukaan irtisanomisperusteiden kevennys vähentäisi sitoutumista työpaikkaan. Lisäksi määräaikaisuuksien lisäämistä alle 30–vuotiailla pidetään epäreiluna ja syrjivänä.

Lindströmin mukaan uudistusten tarkoitus on kasvattaa työllisyyttä.

–Jos saadaan lainsäädäntö läpi, niin pallo on sitten yrityksillä. Seurataan suurennuslasilla tilastoja, kuinka työllistyminen alkaa, Lindström toteaa.