Ruokayhtiö Pouttu joutuu vaihtamaan kasvipohjaisen Muu-tuotesarjansa pakkauksia. Toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon antamasta määräyksestä yhtiön Facebook-sivuilla.

Kyse on kasvipohjaisista tuotteista, joita Pouttu on markkinoinut Muu Burgerpihvi- ja Muu Kasvilihapulla -nimillä. Viranomainen pitää kasviliha-sanaa ja muita kasvipohjaiseen lihaan viittaavia ilmaisuja harhaanjohtavana. Päätöksen mukaan Pouttu ei saa käyttää tuotteissaan kasviliha-sanaa tai muista kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja.

Tuotesarjasta on tullut myyntiin kaksi tuotetta, mutta sarjaan on ollut suunnitteilla yhteensä 14 tuotetta. Vaadittavat muutostyöt maksavat Poutun arvion mukaan ainakin puoli miljoonaa euroa, joten päätös on sen mielestä tässäkin mielessä kohtuuton. Yhtiö aikoo tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja myös vahingonkorvausvaatimuksen.

LUE MYÖS:

Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell ihmettelee viranomaisen linjausta, sillä maailmalla on paljon kasvipohjaisia tuotteita, joiden nimi koostuu lihaan viittaavista ilmaisuista.

Englannissa on yleisesti käytössä määritelmä Plant-Based Meat eli kasviperusteinen liha, ja käytössä on myös ilmaisuja Veggie Meat, Vegetarian Meat ja Meatless Meat. Saksassa on käytetty ilmausta Vegetarische Fleisch, Ruotsissa Växt kött, Espanjassa Carne vegetariana ja Ranskassa Viande Végétable.

”Onhan se nyt esimerkiksi aivan mielipuolista, että Beyond Meat saa myydä Suomessa Beyond Burger-nimellä tuotteita ja me emme saa myydä Muu Burgerpihvejä. Käsittääksemme sana meat tarkoittaa lihaa ja burgerkin siihen aivan ilmiselvästi ameriikankielellä viittaa. Viranomaisten mukaan englanninkielinen sana siis ei johda harhaan, mutta suomenkielinen johtaa? Ajatteleeko viranomainen, että suomalaiset eivät osaa englantia?” Karell kirjoittaa viestissään.

Poutun tuotteiden olomuoto on toimitusjohtajan mukaan samanlainen kuin lihatuotteiden, ja kasviliha kuvaa tuotteen ominaisuuksia ja makua. ”Onhan sitä olemassa hedelmälihaakin, jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa”, Karell huomauttaa.

LUE MYÖS: