EU:n kilpailukykyministereiden epävirallisen kokouksen aihelistalla on muun muassa komission keväällä hyväksymä 100 miljardin euron tutkimus- ja innovaatioinvestointiohjelma. Edessä on hallitusten sisäisiä taisteluita.

Euroopan unionin kilpailukykyministerit tapaavat tänään ja perjantaina Helsingissä, Finlandia-talolla. Torstain ohjelmaa isännöi elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) ja perjantain kokouksen avaa työministeri Timo Harakka (sd).

LUE MYÖS: Elinkeinoministeri Katri Kulmuni: ”Vähähiilisyys innostaa minua valtavasti – Ratkaisut löytyvät ajan kuluessa”

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni avasi tutkimukseen ja innovaatioihin keskittyvän kokouksen raskaissa merkeissä: tukka heilui ja sello soi, kun osallistujille näytettiin Eicca Toppisen kappale The Symphony of Extremes.

Suomalaista luonnon- ja sielunmaisemaa kuvanneen videon taustalla pyöri iskulauseita komission keväällä alulle panemasta Horizon Europe -ohjelmasta, jonka puitteissa on tarkoitus investoida massiiviset 100 miljardia euroa tutkimukseen ja innovaatioihin EU:ssa.

Nostatuksen jälkeen Kulmuni kiitti edeltävää puheenjohtajamaata Romaniaa ja nosti pöydälle Suomen puheenjohtajakauden ydinkysymyksen: ilmastonmuutoksen vastaiset toimet.

"Kestävyys ja kestävä kehitys ovat prioriteettimme puheenjohtajakaudella. Tutkimuksen rooli siirtymässä kohti hiilineutraalia EU:ta on tärkeä, jotta siirtymä on ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävä", Kulmuni kiteytti.

Sisäinen taistelu

Kulmunin avauksen jälkeen puheenvuoron otti Jean-Claude Junckerin komission komissaari, portugalilainen sosiaalidemokraatti Carlos Moedas. Hänen mukaansa suurin taistelu kestävässä ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa käydään EU-jäsenvaltioden hallitusten ja ministeriöiden sisällä.

"Uskon, että tärkein taistelu on sisäinen. Meidän on tuotava esiin vaihtoehdot ja kerrottava, että tulevaisuudessa ei ole ehkä niin paljon rahaa käytettävissä, mutta sekin pitää panna jakoon", Moedas sanoi tutkimus- ja innovaatiohankkeisiin viitaten.

Moedas totesi, ettei usko kadunmiehen ymmärtävän, mitä "kestävyys" tarkoittaa. Poliittinen puhe pitäisi siis viedä konkretian tasolle. Hänen mukaansa tulevaisuudessa kestävyydestä puhuminen ei riitä, vaan seuraavaksi tulee ottaa askelia korjaavien ja parantavien toimien suuntaan.

"Seuraavissa rahoituskehyksissä on kyse tulevaisuuden päätöksistä: tehdäänkö investointeja tieteeseen lisää vai ei. Kestävyyden ajatuksista konkreettiseen siirtyminen edellyttää innovaatioita."

Kulmuni yhtyi ajatukseen:

"Tarvitsemme selkeää politiikkaa."