Tasavallan presidentti Tarja Halonen kiinnitti kautensa viimeisessä uuden vuoden tervehdyksessä huomiota Suomen yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

- Olen kuluneen kahdentoista vuoden aikana kantanut toistuvasti huolta perinteisen yhteisvastuun eli solidaarisuuden murenemisesta. Se näkyy monen yksittäisen ihmisen arjessa, mutta myös yhteiskuntarakenteiden muuttumisena, presidentti totesi tiedotusvälineille toimitetussa puheessaan.

Halonen peräsi inhimillistä vastuuta ja lähimmäisenrakkautta jokaisen suomalaisen käytökseen, mutta myös yhteiskunnan rakentamiseen. Hän esitti huolensa Suomen tilasta:

- Taloudellinen eriarvoisuus hivuttaa vaikutuksensa elämän kaikille alueille. Tuloerojen kasvun myötä myös terveyserot ovat kasvaneet Suomessa. Erot tuloryhmien välisessä elinajanodotteessa ovat lisääntyneet nopeasti. Ylimmän ja alimman tuloluokan välillä elinajanodotteen ero on nyt jo lähes 13 vuotta miehillä ja seitsemän vuotta naisilla. Lapsiköyhyys on lisääntynyt hälyttävästi. Nuorten syrjäytyminen ja syrjäyttäminen eivät nekään saa kuulua yhteiskuntaamme, Halonen sanoi.

Presidentti myös muistutti, että eriarvoisuuden kasvu voidaan torjua. Halosen mielestä kyse on poliittisesta tahdosta säilyttää hyvinvointiyhteiskuntamme.

- Väkivalta ei ole vastaus elämän vaikeuksiin – ei omassa elämässä eikä yhteiskunnassa. Demokratia on inhimillisen kestävän kehityksen tae, ja sen puolustaminen on aikamme suuria haasteita, Halonen lausui.

Puheessaan Halonen myös kiitti suomalaisia kuluneista 12 vuodesta. Presidentinvaalit järjestetään tammi–helmikuussa.

- Haluan omasta ja puolisoni puolesta kiittää teitä lämpimästä tuestanne ja lukuisista yhteydenotoistanne kaikkina näinä kahtenatoista vuotena. Kiinnostuksenne yhteisten asioiden hoitoon on ollut todella tärkeää, sanoi Halonen.