Venäläiset politiikan tutkijat eivät usko, että avioero vaikuttaisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannatukseen.

Uutistoimisto Ria Novostin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan avioero oli poliitikolta rohkea päätös, ja voi siten vaikuttaa jopa positiivisesti.

Putin ja hänen vaimonsa Ljudmila Putina pudottivat eilen todellisen uutispommin – tai oikeastaan kaksi.

Ensin media kertoi, että pari on saapunut balettiin yhdessä. Presidenttiparin julkinen esiityminen on jo sinänsä Venäjällä uutinen, sillä Ljudmila Putina on viime vuosina nähty julkisuudessa vain muutaman kerran.

Baletin jälkeen Rossija24-kanavan haastattelussa pari kertoi avioerostaan.

Rian haastatteleman politiikantutkijan Vladimir Slatinovin mukaan Putin voi onnistua muodostamaan itsestään kuvan työlleen omistautuneena poliitikkona, joka on ”naimisissa maansa kanssa”.

Vaalivilppisyytteistä ja opposition mielenosoituksista huolimatta Putin on yhä Venäjän suosituin poliitikko. Myös spekulaatio Putinin tulevilla perhesuunnitelmilla on alkanut.

Tv-kanava Doždilla tunnettu toimittaja Mihail Kozyrev pohti omassa ohjelmassaan teatraaliseen sävyynsä sitä, miten Putinin avioero vaikuttaa Venäjän uuteen perhepoliittiseen ohjelmaan, jonka tavoitteena on muun muassa syntyvyyden lisääminen.

Baletin jälkeen haastattelussa Putin ja Putina vaikuttivat olevan ystävällisissä väleissä ja puhuttelivat toisiaan kohteliaasti. He kuvailivat eroaan sivistyneeksi.

– Työni on täysin julkista. Toisille se sopii, toisille ei, Putin sanoi ja katsoi vaimoaan hymyillen.

Parin mukaan he ovat käytännössä eläneet omia elämiään jo pitkään. Ljudmila Putinan mukaan hän ei todellakaan viihdy julkisuudessa, ja Putinin aika menee työtehtävissä. Putinan mukaan pari teki päätöksen yhdessä.

– Emme käytännössä tapaa lainkaan. Vladimir Vladimirovitš on täysin omistautunut työlleen, Putina sanoi.